
Türk Tesisat Mühendisleri DerneÄŸi (TTMD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri DerneÄŸi (MTMD) ve Borusan Grup ÅŸirketlerinden Borusan Boru’nun ev sahipliÄŸinde, MechTalks etkinlikler serisinin üçüncüsü 15 Mayıs 2024’te Ä°stanbul, Divan KuruçeÅŸme’de düzenlendi. Bina endüstrisinde sürdürülebilirliÄŸe odaklanan etkinlikte, sürdürülebilir bir geleceÄŸin, “Temiz, güvenli ve etkin enerji” ile mümkün olabileceÄŸi mesajı verildi.
TTMD, MTMD ve Borusan Boru iÅŸ birliÄŸi ile hayata geçen MechTalks etkinliklerinin bina endüstrisinde sürdürülebilirliÄŸe odaklanan üçüncü buluÅŸması 15 Mayıs 2024’te Ä°stanbul, Divan KuruçeÅŸme’de gerçekleÅŸtirildi. GeleceÄŸin mühendislik gereksinimlerinin ve sürdürülebilirlik vizyonunun tartışıldığı 4 oturumdan oluÅŸan etkinliÄŸe, yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman konuÅŸmacılar, kamu ve özel sektörün yönetici ve çalışanları, iÅŸ insanları, akademisyenler, giriÅŸimciler ve öÄŸrenciler katıldı.
EtkinliÄŸin açılışını TTMD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nermin KöroÄŸlu Isın, MTMD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Suiçmez ve Borusan Boru Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Zafer Atabey yaptı
TTMD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nermin KöroÄŸlu Isın açılış konuÅŸmasında geleceÄŸe yaÅŸanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmanın zorunluluk haline geldiÄŸine deÄŸinirken, “DoÄŸa ile uyumlu, enerji verimli sistemler tasarlayıp inÅŸa eden, enerjiyi en etkin ÅŸekilde kullanan makine mühendisleri, iklim krizi ile mücadelede deÄŸerli çözüm ortaklarıdır. Ä°klim krizinin yönetilmesinde mühendislerin üzerine çok önemli görev düÅŸmekte. Artık mesleÄŸimiz eskisinden de önemli hale geldi. Sürdürülebilir mühendislik yolundaki en önemli araçları, bilimsel ve teknolojik geliÅŸmeleri bugün Mechtalks’ta hep beraber ele alacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Nermin KöroÄŸlu Isın’ın ardından söz alan Borusan Boru Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Zafer Atabey ise MechTalks’un bina endüstrisinin sürdürülebilirlik ekseninde dönüÅŸümüne kıymetli bir katkı saÄŸladığını söyledi ve “Borusan Boru olarak faaliyetlerimizin pusulasına, Borusan Grubu’nun; iklim, insan ve inovasyon baÅŸlıklarını kapsayan sürdürülebilirlik stratejisini alıyoruz. MechTalks’a da bu vizyonla ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Dünya ÅŸu anda bir dönüÅŸüm içinde. Teknoloji alanında birçok yeni geliÅŸme yaÅŸanıyor. Tesisat mühendisliÄŸinin sürdürülebilirlik yolundaki en önemli araçları olan bu teknolojik ve biliÅŸsel geliÅŸmeleri ele almayı çok kıymetli buluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir diÄŸer açılış konuÅŸmacısı MTMD Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Suiçmez ise, “MechTalks etkinliÄŸinin gerçekleÅŸmesinde katkı saÄŸlayan tüm sektör paydaÅŸlarına ve organizasyonun düzenlenmesinde emeÄŸi geçen komite üyeleri ile dernek çalışanlarına en içten teÅŸekkürlerimi sunuyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Açılış konuÅŸmalarının ardından konuÅŸan Makina Mühendisleri Odası Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Ezgi Kılıç, sektör derneklerinin birlikte organize ettikleri bu tarz çalışmaları çok deÄŸerli bulduÄŸunu belirtti. Kılıç, “Oda ve sektör” arasında kurduÄŸu baÄŸlar ile ortak çalışmalara imza atan sektör büyüÄŸü merhum Metin Duruk’u anarak, Makina Hangar’ın sektörün kullanımına daima açık olduÄŸunu belirtti.
“GeleceÄŸin anahtarı: Sürdürülebilir mühendislik” sloganıyla, geleceÄŸin mühendislik çözümlerinin, çevresel sürdürülebilirliÄŸin ve insana saygılı teknolojinin tartışıldığı MechTalks 2024’ün ilk oturumu “Mücadele Son Durum” baÅŸlığı altından gerçekleÅŸti. Alanında uzman konuÅŸmacılar bu oturumda, gezegenimizi tehdit eden sorunları ve iklim krizinin güncel durumunu ortaya koydu.
“Akıl Durduran GeliÅŸmeler” baÅŸlıklı ikinci oturumda, bugünün ve geleceÄŸin teknolojileri masaya yatırılırken; yenilikçi projeler keÅŸfedildi. DönüÅŸümün birey merkezli olması gerektiÄŸine deÄŸinilen, “Sürdürülebilir DönüÅŸümde ‘Önce Ä°nsan’” baÅŸlıklı üçüncü oturumda, geleceÄŸi inÅŸa etmek için kiÅŸilere düÅŸen sorumluluklara deÄŸinildi.
Temiz, güvenli ve saÄŸlıklı yaÅŸama ulaÅŸmamızı saÄŸlayacak uygulamaların konuÅŸulduÄŸu, “Sürdürülebilirlik Ä°çin Elimizde Ne Var” oturumunun ardından MechTalks Etkinlik Komite BaÅŸkanı Görkem Kızıltan Ustalı kapanış konuÅŸması yaptı. Ustalı konuÅŸmasında, sürdürülebilirliÄŸin sadece etkinliÄŸin sunumlarında deÄŸil, organizasyonun tüm aÅŸamalarında uygulanmaya çalışıldığını belirtti ve "Bir çocuÄŸun gülümsemesinden daha deÄŸerli ne olabilir?" söyleminden yola çıkarak Lösev'e bağışta bulunulduÄŸunu ekledi. Etkinlik gelenek haline gelen fotoÄŸraf çekimi ile son buldu.
R E K L A M