AYSO

Bolu Kartalkaya'da Çıkan Otel Yangınında Bilinmeyen Gerçekler

Bolu Kartalkaya'da Çıkan Otel Yangınında Bilinmeyen Gerçekler

23 Ocak 2025 | UZMAN GÖRÜŞÜ
252. Sayı (Ocak-Şubat 2025)
3.980 kez okundu

Sezer Aslan
Yangın, Acil Durumlar ve Deprem Eğitim Uzmanı
Yangın Risk Analizi, Danışman NFPA Member


21 Ocak 2025'te meydana gelen Kartalkaya'daki 12 katlı Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 79 kişinin hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı. Bu ülkemizin son yıllardaki en ölümcül otel felaketlerinden biri oldu. Bu yangında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar, yakınlarına baş sağlığı ve geçmiş olsun diliyorum. Yangının çıktığı otelde 238 kayıtlı misafirin bulunduğu 12 katlı otelde ilk tespitlere göre yangının restoran katında saat 03.30 sıralarında çıktığı tespiti edilmiştir. Köroğlu Dağları'nın zirvesinde yer alan merkezdeki Grand Kartal Otel'de çıkan yangını söndürmek için Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Ankara'dan sevk edilen çok sayıda ekip alevlere müdahale etti.

Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle yangına müdahale ön ve yan cephelerden yapılmıştır. Yangın ihbarının verilmesini takiben itfaiye araçları saat 04.15 de ancak yangına ilk müda haleye başlamışlardır. Kartalkaya Grand Kartal otelindeki yangın dördüncü kattaki restoranda meydana geldi. Meydana gelen bu yangın ülkemizi derinden üzmüştür. Yangın sırasında baz ı misafirler yatak çarşaflarını kullanarak kendilerini pencerelerden sarkıtmak s uretiyle kurtulmaya çalışmışlardır. Bir bayan otel görevlisi de kendisini 12 kattan aşağı atmış ve ağır yaralanarak yoğun bakıma alınmıştır. Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır.

Her yıl yaklaşık 3.900 otel ve motel yangını çıkıyor ve bu yangınlarda 15 kişi ölüyor, 150 kişi yaralanıyor ve 76 milyon dolarlık maddi hasar meydana geliyor.

KARTALKAYA GRAND KARTAL OTELDE YANGIN ÖNLEMİ İÇİN TESPİT EDİLEN İHMALLER

Otel yangının yaşayan ve yangında sağ kurtulan vatandaşların verdiği bilgilere göre
  • Otomatik sprinkler sisteminin çalışmadığı,
  • Yangın algılama duman dedektörlerinin çalışmadığı
  • Yangın ihbar butonlarının çalışmadığı
  • Acil yönlendirme ışıklarının ve acil aydınlatma ışıklarının yetersiz olduğu
  • Acil kaçış merdivenlerinin yetersiz olduğu
  • Otel oda kapılarının yangına dayanıklı kapılar olmadığı belirlenmiştir
  • Otel mefruşatlarının yangına dirençli malzemelerden imal edilmediği
  • Otelin iş güvenlik uzmanın olmadığı


GENEL ANLAMDA OTELLERİ YANGIN TEHLİKESİNE MARUZ BIRAKAN FAKTÖRLER

Otelleri yangın tehlikesine maruz bırakan birkaç faktör vardır. Çok sayıda misafire sahip oldukları, personelin bazen aşırı çalıştığı ve misafirlerin de yabancı bir ortamda bulundukları için yüksek riskli ortamlardır. Tüm bunlar olası bir tahliyeyi daha zor hale getirebilir. Düzenli denetimler yapmak ve çalışanlara her yıl personel yangın eğitimi seansları sağlamak gerekir.

Mutfak Yangınları: Otel veya restoranlarda yangının başlıca nedenlerine gelince, mutfaklar en yaygın başlangıç noktalarından biridir. Isıtılmış yağ ve katı yağlar aşırı ısındığında veya unutulduğunda kolayca tutuşabilir. Ticari mutfaklar, şeflerin ve yardımcı şeflerin her yöne koşturmasıyla bilindiği üzere çok telaşlıdır ve bu da kazalara yatkın bir ortam yaratır. Ayrıca, çok sayıda elektrikli ekipman yangın tehlikesi yaratabilir. Mutfak yangını tehlikesini azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz. İlk adım, tüm çalışanların olası yangın tehditlerinin farkında olmaları ve yangın durumunda nasıl tepki vereceklerini bilmeleri için yeterli eğitim almalarını sağlamaktır. Örneğin bir mutfakta çıkması muhtemel birçok yangın için farklı tipte yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Bu nedenle, herkesin hangi tip yangın için hangi tip söndürücüyü kullanacağını anlaması kritik öneme sahiptir. Otellerde herhangi bir acil duruma Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre güncel Söndürme, Kurtarma/tahliye, İlkyardım, Haberleşme ekiplerinin kurulması ve olası yangın ve acil durumlara hazırlıklı olması sağlanmalıdır.

Elektrikli ev aletleri :Elektrikli cihazlar, konaklama sektöründe ve hem ticari hem de konut ortamlarında yangınların başlıca nedenlerinden biridir. Örneğin otel odalarındaki saç kurutma makineleri ve su ısıtıcıları, bar ve restoranlardaki ışıklar ve aydınlatmalar, ayrıca herhangi bir ısıtma/soğutma sistemi sorun yaratabilir. Elektrikli aletler eskidiğinde veya aşırı kullanıldığında yangına neden olma olasılığı daha yüksektir. Her cihazın yılda bir kez profesyonel bir kişi tarafından incelenmesi, iyi çalışma düzeninde olduğundan emin olmak ve olası sorunları erkenden yakalama şansınızı artırmak için çok önemlidir.

Sigara içmek: Günümüzde sigara içmek neredeyse her yerde yasaklanmış olmasına ve genel olarak sigara içenlerin sayısının önemli ölçüde azalmasına rağmen, sigara içmek hala yangınların başlıca nedenlerinden biridir ve düzgün bir şekilde söndürülmemiş, dikkatsizce düşürülen sigaralar yaygın bir olaydır. Otellerde sigara içmek yasaksa, ihlalleri tespit etmek için duman alarmları takmak gerekir. Sigara içilmesine izin verilen yerlerde, sigaraların güvenli bir şekilde atılabilmesi için kaplar veya küllükler kolayca görülebilir ve erişilebilir olmalıdır.

Tıkalı olan çıkış yolları: Tıkalı çıkış yolları genellikle otel sektöründe yangına neden olur. Kutular ve çöpler yangın çıkışının yakınında depolandığında, bu öğeler kolayca ciddi bir tehlike haline gelebilir ve tutuşabilir, bu da yangına müdahale etmek için çok az zaman bırakarak önemli kaçış yollarını tıkayabilir. Bu, önlenmesi kolay ancak şaşırtıcı derecede yaygın bir yangın kaynağıdır.

YANGIN GÜVENLİK EKİPMANLARIYLA YANGINLARI ÖNLEME
Bir otel veya restoranda yangın çıkması durumunda yüzlerce kişi acil durum senaryosunun ortasında kalabilir, işletme geri dönüşü olmayan maddi ve altyapı hasarlarına uğrayabilir. Felaketi önlemenin tek yolu gerekli önlemleri almak ve uygun yangın güvenlik ekipmanlarına sahip olmaktır.

Yangın alarmları gibi algılama sistemleri, her zaman yanıt vermeye hazır olmalarını ve ziyaretçilerin ve personelin yangın/kaçışla başa çıkmaları için en büyük şansı sağlamalarını sağlamak için düzenli olarak bakımları yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Alarmlar duyulabilir olmalı ve çağrı noktaları tesisin etrafına stratejik olarak yerleştirilmelidir. Yangın söndürme ekipmanı, acil durum ışıkları ve yangın güvenliği tabelaları otel için uygun şekilde tanımlanmalı, bakımı yapılmalı ve tanımlanmalıdır. Tahliye durumunda, acil durum ışıkları ve tabelaları ziyaretçilere ve personele yardımcı olacak ve personele yangın söndürme ekipmanı konusunda eğitim verilmesi, yangın çıkması durumunda yangın tehlikesini hemen azaltacaktır. Otel sektöründe yangının ana nedenlerini anlamak, bunları azaltmak için çalışmanın ilk adımıdır.

OTEL MUTFAK YANGINLARININ BAŞLICA NEDENLERİ NELERDİR?
Otel veya motellerde yangınların başlamasının birincil nedeninin misafirler olduğunu düşünsek de, aslında birçok yangın başka nedenlerle başlar. Ulusal Yangın Koruma Birliği'nin (NFPA) 2015 tarihli raporuna göre, otel ve motellerde yapısal yangınların başlıca nedenleri şunlardır:
Baca içlerinde yağ birikmesi-pişirme ekipmanları: Tüm yangınların neredeyse yarısı mutfaktan kaynaklanır. Bu yangınlar doğrudan mülk hasarının %8'ini ve sivil (itfaiyeci olmayan) yaralanmaların %25'inden fazlasını oluşturur. Pişirme ekipmanları, sürekli günlük risk nedeniyle otellerdeki yangınların önde gelen nedenlerinden biridir. Mutfağın temiz olduğundan ve tüm yangın ekipmanlarının erişilebilir ve test edilmiş olduğundan emin olmak, riskleri en aza indirmek için önemlidir. İhmal edilen temizlik rutinleri mutfak davlumbazlarında, havalandırmalarda ve egzoz sistemlerinde yağ birikmesine neden olabilir. Zamanla bu birikme, mutfağı alevler içinde bırakarak hızla tutuşabilen yanıcı bir tehlike haline gelir.

Elektrik tesisat arızaları- Isıtma ekipmanları: Otel yangınların yüzde dokuzu binanın ısıtma ekipmanlarından kaynaklanıyor. Hatalı kablolama, hasarlı prizler ve arızalı mutfak aletleri elektrik yangınlarına neden olabilir. Otel kablolaması ve aydınlatma sorunları doğrudan yangın riski taşır. Otel hasar kayıplarının potansiyel tehlikeleri tırmanmadan önce belirlemek ve ele almak için düzenli denetimler ve bakımlar çok önemlidir. Çamaşır kurutma makineleri veya çamaşır makineleri ayrıca yangın riski taşıyan en büyük nedenlerden sayılmaktadır. Elektrikli ocak, fırın ve fritöz gibi arızalı mutfak ekipmanları kıvılcım veya aşırı ısı üreterek yakındaki malzemelerin tutuşmasına neden olabilir.

Gözetimsiz pişirme: Bir otel mutfağının kaosu bazen dikkatsiz şeflerin veya aşçıların pişirme istasyonlarını yalnız bırakmalarına neden olabilir. Bir anlık dikkatsizlik ve pişirme güvenliğinin eksikliği, yanıcı malzemelerin aşırı ısınmasına ve tutuşmasına yol açarak yangın çıkmasına neden olabilir.

Yanıcı maddelerin depolanması: Yağlar, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünleri gibi yanıcı maddelerin ısı kaynakları veya açık alevlerin yakınında uygunsuz şekilde depolanması, küçük bir olayı yıkıcı bir yangına dönüştürebilir.

OTEL MUTFAK YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI
Otel mutfak yangınları, çok geniş kapsamlı sonuçları olabilecek ciddi bir tehdittir. Ortak nedenleri anlayarak ve önleyici tedbirler uygulayarak, tesis sahipleri ve yöneticileri bu tür olayların riskini önemli ölçüde azaltabilir. Önleme, herhangi bir ticari mutfak ortamında yangın güvenliğinin temel taşıdır. Bu önlemleri aşağıda sıralanmıştır.

Düzenli bakım: Mutfak ekipmanları, egzoz sistemleri ve elektrikli bileşenler için rutin denetimler ve bakımlar planlayarak olası yangın tehlikelerini belirlenmeli ve giderilmeli.

Uygun eğitim: Tüm mutfak personelinin kapsamlı bir yangın güvenliği eğitiminden geçmesi sağlanmalı; yangın acil durumunda dikkatli olmanın, güvenli pişirme uygulamalarının ve hızlı hareket etmenin önemi vurgulanmalı.

Depolama: Yanıcı maddeler ısı kaynaklarından uzakta, iyi havalandırılan belirlenmiş alanlarda saklanmalı. Kazara tutuşmayı önlemek için sıkı depolama kuralları düzenlenmeli.

Yangın söndürme sistemleri: Yangınları büyümeden önce hızla kontrol altına almak ve söndürmek için otomatik sprinkler ve yangın söndürücüler gibi etkili yangın söndürme sistemleri kurulmalı.

Düzenli temizlik: Yağ birikmesini önlemek ve yangın riskini azaltmak için mutfak davlumbazları, havalandırma delikleri ve egzoz sistemleri için sıkı bir temizlik programı uygulanmalı.

Lobiler ve koridorlar: Herhangi bir ortak alan, yangın risk değerlendirmesinde not edilmelidir çünkü bunlar ayak trafiğinin gerçekleştiği ana alanlar olacaktır. Ayrıca çoğu yangın ekipmanının bulunacağı yer burasıdır.

Asansörler: Asansörler yangın risk değerlendirmesinde dikkate alınmalıdır çünkü yangın sırasında kullanılmalarına izin verilmez.

Temizlik ve depolama dolapları: Dolaplar çarşaf ve temizlik ürünleriyle dolu olacaktır, bu da tehlikelerle dolu oldukları anlamına gelir. Kapalı alanları temiz ve düzenli tutmak yangını uzak tutmaya yardımcı olacaktır.

PEKİ BU OTELDE OLASI BİR YANGINDA OTELDE BULUNAN MİSAFİRLER İÇİN YANGIN ÖNLEMİ OLARAK NELER YAPILABİLİRDİ?

Yukarıda da belirttiğim gibi bazı misafirlerin yangın anında bulunduğu odadan kaçıp kurtulmak için yatak çarşaflarını birbirlerine ekleyerek bu işi gerçekleştirmeyi düşünmüşler ancak birçoğu maalesef başarılı olamamışlardır. Bunun için otel odalarında pencereden sarkıtabilme özelliğine sahip portatif merdivenlerin bulundurulması bir çözüm olabilirdi. Aşağıda resimde görülen merdiven 7m uzunlukta yangın anında kaçışlarda kullanılan portatif açılı-katlanır metal yangın kaçış halat merdivendir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ölüm olaylarının yangın anında genelde duman ve zehirli gazlardan olduğu kesindir. Burada dumanlı alanda mahsur kalan kişilerin ortamdan kaçışını sağlamak için en az kendilerine 15 dakika temiz hava sağlayacak acil kaçış maskelerinin misafirlerin odalarında kişi sayısı kadar bulundurulması gerekirdi. Yukarıda görülen kaçış maskesi acil durum kaçışı için tasarlanmış karanlıkta bile yüksek g örünürlüğe sahip, su geçirmez, aleve dayanıklı ve yıkanabilir tipte taşıma çantası içinde bulunan bir kaçış setidir. Çantanın kapağı açıldığında, set otomatik olarak hava tüpünden kaçış başlığına sabit akışta oksijen vermeye başlar. Silindir basınç göstergesi, çantanın arkasına yerleştirilmiş şeffaf görüş penceresinden kolayca görülebilir.             

Otellerde kullanılan halıların ve perdelerin, ahşap malzemelerin, yangın tesisat kablolarının yanmaya dirençli malzemelerden yapılması gerekir. Yangına dayanıklı halılar, aleve dayanıklı veya yangına dayanıklı halılar olarak da bilinir, yangınla ilgili kaza riskini en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş zemin kaplamalarıdır. Bu halılar, alevlere ve yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dirençli malzemeler ve teknolojiler kullanılarak üretilir. Yangına dayanıklı halıların temel amacı yangının yayılmasını yavaşlatmak ve tutuşma veya yanma riskini azaltmaktır. Bunu yangına dayanıklı lifler kullanarak ve genellikle onları alev almaya daha az eğilimli hale getiren özel işlemler veya kaplamalar ekleyerek başarırlar. Yangın durumunda yangına dayanıklı halılar alevlere daha uzun süre maruz kalmaya dayanabilir ve tahliye ve yangın kontrolü için değerli zaman sağlar. Yangına dayanıklı halılar tutuşma ve yanma riskini azaltır.

 

 

 

 

Yangına dayanıklı perdeler aldatıcı bir şekilde basit görünür, ancak yangınları kontrol altına almada etkileyici bir şekilde etkilidir. Sprinkler gibi aktif olarak yangını söndürmeseler de, alevlerin yayılmasını önlemek veya yavaşlatmak için pasif bir bariyer görevi görürler, bu da hasar miktarını ve hasarı onarma maliyetini azaltır. Bu perdeler bir bariyer olarak açık alanları daha küçük, kontrolü daha kolay bölgelere bölebilir. Bu dar alanları kapatarak ve açık alanları bölümlere ayırarak, itfaiyecilerin binaya güvenli bir şekilde girmeleri ve yangını kontrol altına almaları daha kolay olacaktır. Ayrıca, yangın ne kadar iyi kontrol altına alınırsa, personel ve misafirlerin tahliyesi de o kadar güvenli olur.

Yangın duman perdeleri yangın sırasında koruma sağlar ve güvenli tahliyeyi mümkün kılar. Yangın perdeleri öncelikle alanları bölmek için kullanılır. Yangın, duman ve zehirli gazların bina boyunca yayılmasını önler. Genellikle yangına son derece dayanıklı malzemelerden yapılan yangın duman perdeleri otomatik veya manuel olarak etkinleştirilebilir. Bir binanın yangın koruma sistemine entegre edilirler ve genellikle geleneksel yangın kapılarının veya duvarlarının pratik olmadığı alanlara kurulurlar.

 

OTELİN AHŞAP MALZEME İLE İMAL EDİLMİŞ DÖŞEMELERİNDE, DIŞ CEPHESİNDE, DEKORATİF MALZEMELER VB. ACABA YANGIN GECİKTİRİCİ KİMYASAL İLE KAPLANMIŞIMDIR?

Alev geciktiriciler, yangının başlamasını önlemek veya büyümesini yavaşlatmak için malzemelere uygulanan kimyasallardır. Kereste ve keresteyle ilgili alt tabakaları korumak için yeni nesil, berrak, su bazlı, yüzeye uygulanan, yangın geciktirici emdirme sıvısıdır. Yapısal keresteler, kereste çerçeveleme, paneller, saçaklar, döşeme, çitler, kulübeler, yazlıklar, iskele tahtaları ve kaplama (hem iç hem de dış) dahil olmak üzere çok çeşitli yapı ve yüzeylerde kullanılabilir.

HERHANGİ BİR OTELE İLK DEFA GİRİŞ YAPAN BİR MİSAFİR KATILIŞ YAPTIĞINDA AŞAĞIDAKİ YANGIN ÖNLEMİ KONUSUNDA HANGİ KONULARA DİKKAT ETMELİDİR.
o Hem duman alarmları hem de yangın söndürme sistemi ile korunan bir otel/motel seçilmeli.
o Giriş yapılan otel resepsiyondaki görevliye yangın alarmının nasıl bir ses çıkardığını sorulmalı.
o Odanıza girdiğinizde odanızda asılı olan kaçış planını incelenmeli
o Acil çıkış kapı ve merdivenlerinin yerleri öğrenilmeli.
o Odanız ile acil çıkış kapı ve merdiveni arasındaki kapı sayısını sayılmalı
o Acil çıkış kapılarının kilitli olmadığından emin olunmalı. Kilitliyse, hemen yönetime bildirilmelidir.
o Oda anahtarınızı yatağınızın yanında bulundurun ve yangın durumunda yanınızda bulundurun.
o Alarm çalarsa, hemen çıkın ve arkanızdaki tüm kapıları kapatın. Acil çıkış merdivenleri kullanın yangın sırasında asla asansörleri kullanmayın.
o Duman havadan hafif olduğu için yukarılarda birikecektir. Dumandan etkilenmemeniz için ve dumandan kaçmanız gerekiyorsa, yere yakın bir mesafede sürünerek, emekleyerek veya yuvarlanarak alçaktan acil çıkış kapı veya merdivenine çıkışa doğru ilerleyin.

SİGARA İÇMENİN TEHLİKELERİ
Otellerde ve tüm konaklama mekanlarında odalarda sigara yasağı olmasına rağmen, sigara içmek hala bir yangın tehlikesi olarak kabul edilebilir. İç mekan yangını riski artık eskiden olduğundan daha düşük olsa da, sigara izmaritleri düzgün bir şekilde atılmazsa, dışarıda sigara içen personel veya müşteriler hala bir soruna yol açabilir. Bu gibi yelerde dışarıda belirlenmiş, açık ve geniş sigara içme alanları olması ve sigara izmaritlerinin kolayca ve güvenli bir şekilde atılabilmesi için yakında sigara kutularının bulunması yangınların çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

OTELLERDE GÜVENLİ VE DÜZENLİ ÇIKIŞ YOLLARI
Otellerde yangın güvenliği için açık çıkış yolları kesinlikle hayati önem taşır; yangın durumunda insanların paniği ve yaralanma riskini en aza indirmek için otelin hızlı ve güvenli bir şekilde terk edebilmeleri gerekir. Çıkış yolları tıkalıysa, bunun olmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda kendi başlarına bir yangın riski de oluştururlar. Örneğin otel temizlik setlerini, çöpleri veya diğer malzemeleri bir yangın çıkışının yakınına koymak yapılabilecek en kolay şey olabilir, ancak bu eşyalar kolayca ve hızlı bir şekilde alev alabilir, tepki vermeniz için çok az zaman bırakır ve hayati kaçış yollarını tıkar. İşte bu nedenle, atıkların ve diğer malzemelerin depolanması için belirlenmiş güvenli alanlar ile çıkış yollarının her zaman açık tutulması ve bunların düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir.


 

İlginizi çekebilir...

Gemilerde Tankerlerde Gaz Serbest Bırakma (Gas Free) İşlemi

Sezer ASLAN Yangın, Acil Durumlar Deprem Eğitim Uzmanı Yangın Risk Analizi, Danışman, NFPA Member...
23 Mayıs 2025

D Sınıfı Yangın Nedir?

Sınıf D yangını, yanan metallerin varlığıyla karakterize edilir. Sadece belirli yanıcı metallere örnek olarak En yaygın yanıcı metal türlerinden bazıl...
24 Mart 2025

Yangın Söndürme Cihazının Tarihçesi

En eski yangın söndürücüler, bir kuyudan veya su kaynağından yangının olduğu yere giden kovalı zincirlerdi....
24 Aralık 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.