
Bolu Kartalkaya'da Çıkan Otel Yangınında Bilinmeyen Gerçekler![]()
Sezer Aslan
Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle yangına müdahale ön ve yan cephelerden yapılmıştır. Yangın ihbarının verilmesini takiben itfaiye araçları saat 04.15 de ancak yangına ilk müda haleye başlamışlardır. Kartalkaya Grand Kartal otelindeki yangın dördüncü kattaki restoranda meydana geldi. Meydana gelen bu yangın ülkemizi derinden üzmüştür. Yangın sırasında baz ı misafirler yatak çarşaflarını kullanarak kendilerini pencerelerden sarkıtmak s uretiyle kurtulmaya çalışmışlardır. Bir bayan otel görevlisi de kendisini 12 kattan aşağı atmış ve ağır yaralanarak yoğun bakıma alınmıştır. Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır.
Her yıl yaklaşık 3.900 otel ve motel yangını çıkıyor ve bu yangınlarda 15 kişi ölüyor, 150 kişi yaralanıyor ve 76 milyon dolarlık maddi hasar meydana geliyor. KARTALKAYA GRAND KARTAL OTELDE YANGIN ÖNLEMİ İÇİN TESPİT EDİLEN İHMALLER
Otel yangının yaşayan ve yangında sağ kurtulan vatandaşların verdiği bilgilere göre
Otelleri yangın tehlikesine maruz bırakan birkaç faktör vardır. Çok sayıda misafire sahip oldukları, personelin bazen aşırı çalıştığı ve misafirlerin de yabancı bir ortamda bulundukları için yüksek riskli ortamlardır. Tüm bunlar olası bir tahliyeyi daha zor hale getirebilir. Düzenli denetimler yapmak ve çalışanlara her yıl personel yangın eğitimi seansları sağlamak gerekir. Mutfak Yangınları: Otel veya restoranlarda yangının başlıca nedenlerine gelince, mutfaklar en yaygın başlangıç noktalarından biridir. Isıtılmış yağ ve katı yağlar aşırı ısındığında veya unutulduğunda kolayca tutuşabilir. Ticari mutfaklar, şeflerin ve yardımcı şeflerin her yöne koşturmasıyla bilindiği üzere çok telaşlıdır ve bu da kazalara yatkın bir ortam yaratır. Ayrıca, çok sayıda elektrikli ekipman yangın tehlikesi yaratabilir. Mutfak yangını tehlikesini azaltmak için birkaç şey yapabilirsiniz. İlk adım, tüm çalışanların olası yangın tehditlerinin farkında olmaları ve yangın durumunda nasıl tepki vereceklerini bilmeleri için yeterli eğitim almalarını sağlamaktır. Örneğin bir mutfakta çıkması muhtemel birçok yangın için farklı tipte yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Bu nedenle, herkesin hangi tip yangın için hangi tip söndürücüyü kullanacağını anlaması kritik öneme sahiptir. Otellerde herhangi bir acil duruma Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre güncel Söndürme, Kurtarma/tahliye, İlkyardım, Haberleşme ekiplerinin kurulması ve olası yangın ve acil durumlara hazırlıklı olması sağlanmalıdır. Elektrikli ev aletleri :Elektrikli cihazlar, konaklama sektöründe ve hem ticari hem de konut ortamlarında yangınların başlıca nedenlerinden biridir. Örneğin otel odalarındaki saç kurutma makineleri ve su ısıtıcıları, bar ve restoranlardaki ışıklar ve aydınlatmalar, ayrıca herhangi bir ısıtma/soğutma sistemi sorun yaratabilir. Elektrikli aletler eskidiğinde veya aşırı kullanıldığında yangına neden olma olasılığı daha yüksektir. Her cihazın yılda bir kez profesyonel bir kişi tarafından incelenmesi, iyi çalışma düzeninde olduğundan emin olmak ve olası sorunları erkenden yakalama şansınızı artırmak için çok önemlidir. Sigara içmek: Günümüzde sigara içmek neredeyse her yerde yasaklanmış olmasına ve genel olarak sigara içenlerin sayısının önemli ölçüde azalmasına rağmen, sigara içmek hala yangınların başlıca nedenlerinden biridir ve düzgün bir şekilde söndürülmemiş, dikkatsizce düşürülen sigaralar yaygın bir olaydır. Otellerde sigara içmek yasaksa, ihlalleri tespit etmek için duman alarmları takmak gerekir. Sigara içilmesine izin verilen yerlerde, sigaraların güvenli bir şekilde atılabilmesi için kaplar veya küllükler kolayca görülebilir ve erişilebilir olmalıdır. Tıkalı olan çıkış yolları: Tıkalı çıkış yolları genellikle otel sektöründe yangına neden olur. Kutular ve çöpler yangın çıkışının yakınında depolandığında, bu öğeler kolayca ciddi bir tehlike haline gelebilir ve tutuşabilir, bu da yangına müdahale etmek için çok az zaman bırakarak önemli kaçış yollarını tıkayabilir. Bu, önlenmesi kolay ancak şaşırtıcı derecede yaygın bir yangın kaynağıdır.
YANGIN GÜVENLİK EKİPMANLARIYLA YANGINLARI ÖNLEME Yangın alarmları gibi algılama sistemleri, her zaman yanıt vermeye hazır olmalarını ve ziyaretçilerin ve personelin yangın/kaçışla başa çıkmaları için en büyük şansı sağlamalarını sağlamak için düzenli olarak bakımları yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Alarmlar duyulabilir olmalı ve çağrı noktaları tesisin etrafına stratejik olarak yerleştirilmelidir. Yangın söndürme ekipmanı, acil durum ışıkları ve yangın güvenliği tabelaları otel için uygun şekilde tanımlanmalı, bakımı yapılmalı ve tanımlanmalıdır. Tahliye durumunda, acil durum ışıkları ve tabelaları ziyaretçilere ve personele yardımcı olacak ve personele yangın söndürme ekipmanı konusunda eğitim verilmesi, yangın çıkması durumunda yangın tehlikesini hemen azaltacaktır. Otel sektöründe yangının ana nedenlerini anlamak, bunları azaltmak için çalışmanın ilk adımıdır.
OTEL MUTFAK YANGINLARININ BAŞLICA NEDENLERİ NELERDİR? Elektrik tesisat arızaları- Isıtma ekipmanları: Otel yangınların yüzde dokuzu binanın ısıtma ekipmanlarından kaynaklanıyor. Hatalı kablolama, hasarlı prizler ve arızalı mutfak aletleri elektrik yangınlarına neden olabilir. Otel kablolaması ve aydınlatma sorunları doğrudan yangın riski taşır. Otel hasar kayıplarının potansiyel tehlikeleri tırmanmadan önce belirlemek ve ele almak için düzenli denetimler ve bakımlar çok önemlidir. Çamaşır kurutma makineleri veya çamaşır makineleri ayrıca yangın riski taşıyan en büyük nedenlerden sayılmaktadır. Elektrikli ocak, fırın ve fritöz gibi arızalı mutfak ekipmanları kıvılcım veya aşırı ısı üreterek yakındaki malzemelerin tutuşmasına neden olabilir. Gözetimsiz pişirme: Bir otel mutfağının kaosu bazen dikkatsiz şeflerin veya aşçıların pişirme istasyonlarını yalnız bırakmalarına neden olabilir. Bir anlık dikkatsizlik ve pişirme güvenliğinin eksikliği, yanıcı malzemelerin aşırı ısınmasına ve tutuşmasına yol açarak yangın çıkmasına neden olabilir. Yanıcı maddelerin depolanması: Yağlar, temizlik malzemeleri ve kağıt ürünleri gibi yanıcı maddelerin ısı kaynakları veya açık alevlerin yakınında uygunsuz şekilde depolanması, küçük bir olayı yıkıcı bir yangına dönüştürebilir.
OTEL MUTFAK YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI Düzenli bakım: Mutfak ekipmanları, egzoz sistemleri ve elektrikli bileşenler için rutin denetimler ve bakımlar planlayarak olası yangın tehlikelerini belirlenmeli ve giderilmeli. Uygun eğitim: Tüm mutfak personelinin kapsamlı bir yangın güvenliği eğitiminden geçmesi sağlanmalı; yangın acil durumunda dikkatli olmanın, güvenli pişirme uygulamalarının ve hızlı hareket etmenin önemi vurgulanmalı. Depolama: Yanıcı maddeler ısı kaynaklarından uzakta, iyi havalandırılan belirlenmiş alanlarda saklanmalı. Kazara tutuşmayı önlemek için sıkı depolama kuralları düzenlenmeli. Yangın söndürme sistemleri: Yangınları büyümeden önce hızla kontrol altına almak ve söndürmek için otomatik sprinkler ve yangın söndürücüler gibi etkili yangın söndürme sistemleri kurulmalı. Düzenli temizlik: Yağ birikmesini önlemek ve yangın riskini azaltmak için mutfak davlumbazları, havalandırma delikleri ve egzoz sistemleri için sıkı bir temizlik programı uygulanmalı. Lobiler ve koridorlar: Herhangi bir ortak alan, yangın risk değerlendirmesinde not edilmelidir çünkü bunlar ayak trafiğinin gerçekleştiği ana alanlar olacaktır. Ayrıca çoğu yangın ekipmanının bulunacağı yer burasıdır. Asansörler: Asansörler yangın risk değerlendirmesinde dikkate alınmalıdır çünkü yangın sırasında kullanılmalarına izin verilmez. Temizlik ve depolama dolapları: Dolaplar çarşaf ve temizlik ürünleriyle dolu olacaktır, bu da tehlikelerle dolu oldukları anlamına gelir. Kapalı alanları temiz ve düzenli tutmak yangını uzak tutmaya yardımcı olacaktır. PEKİ BU OTELDE OLASI BİR YANGINDA OTELDE BULUNAN MİSAFİRLER İÇİN YANGIN ÖNLEMİ OLARAK NELER YAPILABİLİRDİ? Yukarıda da belirttiğim gibi bazı misafirlerin yangın anında bulunduğu odadan kaçıp kurtulmak için yatak çarşaflarını birbirlerine ekleyerek bu işi gerçekleştirmeyi düşünmüşler ancak birçoğu maalesef başarılı olamamışlardır. Bunun için otel odalarında pencereden sarkıtabilme özelliğine sahip portatif merdivenlerin bulundurulması bir çözüm olabilirdi. Aşağıda resimde görülen merdiven 7m uzunlukta yangın anında kaçışlarda kullanılan portatif açılı-katlanır metal yangın kaçış halat merdivendir.
![]()
Ölüm olaylarının yangın anında genelde duman ve zehirli gazlardan olduğu kesindir. Burada dumanlı alanda mahsur kalan kişilerin ortamdan kaçışını sağlamak için en az kendilerine 15 dakika temiz hava sağlayacak acil kaçış maskelerinin misafirlerin odalarında kişi sayısı kadar bulundurulması gerekirdi. Yukarıda görülen kaçış maskesi acil durum kaçışı için tasarlanmış karanlıkta bile yüksek g örünürlüğe sahip, su geçirmez, aleve dayanıklı ve yıkanabilir tipte taşıma çantası içinde bulunan bir kaçış setidir. Çantanın kapağı açıldığında, set otomatik olarak hava tüpünden kaçış başlığına sabit akışta oksijen vermeye başlar. Silindir basınç göstergesi, çantanın arkasına yerleştirilmiş şeffaf görüş penceresinden kolayca görülebilir.
Otellerde kullanılan halıların ve perdelerin, ahşap malzemelerin, yangın tesisat kablolarının yanmaya dirençli malzemelerden yapılması gerekir. Yangına dayanıklı halılar, aleve dayanıklı veya yangına dayanıklı halılar olarak da bilinir, yangınla ilgili kaza riskini en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş zemin kaplamalarıdır. Bu halılar, alevlere ve yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dirençli malzemeler ve teknolojiler kullanılarak üretilir. Yangına dayanıklı halıların temel amacı yangının yayılmasını yavaşlatmak ve tutuşma veya yanma riskini azaltmaktır. Bunu yangına dayanıklı lifler kullanarak ve genellikle onları alev almaya daha az eğilimli hale getiren özel işlemler veya kaplamalar ekleyerek başarırlar. Yangın durumunda yangına dayanıklı halılar alevlere daha uzun süre maruz kalmaya dayanabilir ve tahliye ve yangın kontrolü için değerli zaman sağlar. Yangına dayanıklı halılar tutuşma ve yanma riskini azaltır.
Yangına dayanıklı perdeler aldatıcı bir şekilde basit görünür, ancak yangınları kontrol altına almada etkileyici bir şekilde etkilidir. Sprinkler gibi aktif olarak yangını söndürmeseler de, alevlerin yayılmasını önlemek veya yavaşlatmak için pasif bir bariyer görevi görürler, bu da hasar miktarını ve hasarı onarma maliyetini azaltır. Bu perdeler bir bariyer olarak açık alanları daha küçük, kontrolü daha kolay bölgelere bölebilir. Bu dar alanları kapatarak ve açık alanları bölümlere ayırarak, itfaiyecilerin binaya güvenli bir şekilde girmeleri ve yangını kontrol altına almaları daha kolay olacaktır. Ayrıca, yangın ne kadar iyi kontrol altına alınırsa, personel ve misafirlerin tahliyesi de o kadar güvenli olur. Yangın duman perdeleri yangın sırasında koruma sağlar ve güvenli tahliyeyi mümkün kılar. Yangın perdeleri öncelikle alanları bölmek için kullanılır. Yangın, duman ve zehirli gazların bina boyunca yayılmasını önler. Genellikle yangına son derece dayanıklı malzemelerden yapılan yangın duman perdeleri otomatik veya manuel olarak etkinleştirilebilir. Bir binanın yangın koruma sistemine entegre edilirler ve genellikle geleneksel yangın kapılarının veya duvarlarının pratik olmadığı alanlara kurulurlar.
OTELİN AHŞAP MALZEME İLE İMAL EDİLMİŞ DÖŞEMELERİNDE, DIŞ CEPHESİNDE, DEKORATİF MALZEMELER VB. ACABA YANGIN GECİKTİRİCİ KİMYASAL İLE KAPLANMIŞIMDIR? Alev geciktiriciler, yangının başlamasını önlemek veya büyümesini yavaşlatmak için malzemelere uygulanan kimyasallardır. Kereste ve keresteyle ilgili alt tabakaları korumak için yeni nesil, berrak, su bazlı, yüzeye uygulanan, yangın geciktirici emdirme sıvısıdır. Yapısal keresteler, kereste çerçeveleme, paneller, saçaklar, döşeme, çitler, kulübeler, yazlıklar, iskele tahtaları ve kaplama (hem iç hem de dış) dahil olmak üzere çok çeşitli yapı ve yüzeylerde kullanılabilir.
HERHANGİ BİR OTELE İLK DEFA GİRİŞ YAPAN BİR MİSAFİR KATILIŞ YAPTIĞINDA AŞAĞIDAKİ YANGIN ÖNLEMİ KONUSUNDA HANGİ KONULARA DİKKAT ETMELİDİR.
SİGARA İÇMENİN TEHLİKELERİ
OTELLERDE GÜVENLİ VE DÜZENLİ ÇIKIŞ YOLLARI İlginizi çekebilir... Gemilerde Tankerlerde Gaz Serbest Bırakma (Gas Free) İşlemiSezer ASLAN
Yangın, Acil Durumlar Deprem Eğitim Uzmanı
Yangın Risk Analizi, Danışman, NFPA Member... D Sınıfı Yangın Nedir?Sınıf D yangını, yanan metallerin varlığıyla karakterize edilir. Sadece belirli yanıcı metallere örnek olarak En yaygın yanıcı metal türlerinden bazıl... Yangın Söndürme Cihazının TarihçesiEn eski yangın söndürücüler, bir kuyudan veya su kaynağından yangının olduğu yere giden kovalı zincirlerdi.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.