
Yüksek Katlı Ahşap Binalar![]()
Geçen son on yıl içinde tasarım endüstrisi, yüksek katlı binaların inÅŸaat malzemesi için kerestelik aÄŸaca giderek artan bir ilgiyle bakmaktadır. Bu ilgi kısmen yeni tasarlanmış kerestelik aÄŸaç ürünlerindeki geliÅŸmeler ve önceden hazırlanmış (prefabrike) elemanların ve bileÅŸik (kompozit) bina sistemlerinin olası ekonomik faydasından kaynaklanmaktadır. Ancak, son zamanlarda gündemde olan yeÅŸil ve sürdürülebilir mimarinin önemine yapılan vurgu ve yüksek katlı, keresteden yapılmış binaların sürdürülebilir yarar saÄŸlama potansiyelinin anlaşılması birçok mimar, bina sahibi, hükümet ve diÄŸer bina paydaÅŸları için kereste kullanılacak ÅŸekilde tasarım yapılmasını istemelerinde esas motive edici unsur olarak gözükmektedir.
Sürdürülebilirlik Faydaları – AhÅŸap Bina Sisteminin Üstünlükleri
Binaların sera gazı emisyonu konusunda inÅŸaat ve iÅŸletilmeleri en büyük pay sahiplerinden biri olduÄŸundan bina sahipleri, yöneticiler, tasarımcılar ve hükümetin bazı birimleri binaların yapımı ve iÅŸletilmesinde sürdürülebilirlik özelliklerine büyük önem vermektedir1.
Bina inÅŸaatında kereste malzeme kullanılması sürdürülebilir bina uygulamaların birçok yönden ÅŸüphesiz önemli pozitif katkı saÄŸlayabilir. Binalarda kereste kullanımının saÄŸladığı faydalar:
· Kereste yenilenebilir bir kaynak olarak kabul edilmektedir ve kerestenin kaynağı olan ormanlar doÄŸal bir karbon çukuru sunmaktadır;
· Kereste ürünlerinin kaynaktan çıkartılması ve imalat aÅŸamaları klasik inÅŸaat malzemelerine nazaran çok daha az enerji kullanmaktadır
· Prefabrikasyon ve sökülebilir ÅŸekilde tasarlanmış yeni, geliÅŸmiÅŸ kereste sistemleri malzemenin yeniden kullanılmasına olanak saÄŸlamakta ve klasik malzemeler için geçerli olan söküp kırma ve sonra yeniden çevrime sokarak kullanılır hale getirme döngüsüne göre çok daha verimli bir kullanım çevrimi saÄŸlamaktadır.
SürdürülebilirliÄŸin saÄŸladığı faydalara ilave olarak kereste ürünlerinin diÄŸer inÅŸaat malzemeleri tiplerine göre ek özellikleri bulunmaktadır:
· Kullanılacağı yerin uzağında önceden hazırlanabilmesi mümkündür ve yüksek kaliteli onaylı üretim imkânı saÄŸlayarak, yerinde yapılması gereken iÅŸleri azaltır. Hava ÅŸartlarına baÄŸlı deÄŸildir ve hızla kurulabilir,
· Bina ağırlığını azaltır, neticede temel iÅŸlerinde diÄŸer inÅŸaat malzemeleriyle mukayese edildiÄŸinde önemli tasarruf saÄŸlar.
· Yerinde deÄŸiÅŸiklik yapılması kolaydır ve
· Mimari tasarım seçeneklerinde esnekliÄŸi saÄŸlar.
Kereste Kullanılarak Yapılan İnÅŸaat Tipleri – Gelecek Nesil Kereste Tasarımı
Kereste ürünleri, montajlı ürünler ve inÅŸaat metotları zaman içinde geliÅŸmiÅŸtir. Kereste ile yapılan binalarda klasik uygulama düÅŸük ve orta yükseklikte konut ve ticari binalarla sınırlıdır. Bu binalar genel olarak hafif kereste iskelet ile inÅŸa edilir ve boyutları ve açık alanları sınırlıdır. Bu, orta veya daha yüksek katlı konut ve ticari bina uygulamalarında giderek daha yaygın olarak kullanılan ağır kereste ile yapılan inÅŸaattan ayrılır.
Hafif ve ağır kereste iskelet farklı uygulamalarda kullanılırken, inÅŸaat tipleri arasındaki temel fark, inÅŸaatta kullanılan kereste elemanlarının kesit ölçülerindedir. Bugün gerçek anlamda “hafif” ve “ağır” kereste için genel olarak kabul edilmiÅŸ bir tanım mevcut olmamasına raÄŸmen. Masif aÄŸaç kısmının minimum ölçüsü yaklaşık 80 mm (3")2’yi aÅŸan kereste “ağır” kereste olarak kabul edilir.
Genel olarak hafif kereste iskeletli inÅŸaat, duvar ve zemin grubu oluÅŸturan daha fazla sayıda küçük kesit ölçülü direk elemanlarından yapılmıştır. Bu gruplar genel olarak duvar veya zemin ÅŸasi elemanlarını oluÅŸturmak için cephe kaplaması veya kılıf içine alınırlar. Hafif kereste iskeletli inÅŸaat genel olarak alçak ve orta yükseklikte konut ve ticari binalarda kullanılır. Bu binalar genellikle beÅŸ veya altı kata kadar yüksekliktedir ve betonarme zemin kat üzerine oturur. İskelet metotları olarak “platform” , “balon” veya çubuk-iskeletli konstrüksiyon kullanılır.4
Ağır kereste iskeletli inÅŸaat ise binanın üst yapısını meydana getirmek için daha az sayıda büyük kesit alanlı olarak tasarlanmış ürünlerden oluÅŸur. Bunlar içinde masif kesilmiÅŸ kereste içerirken, modern binalar genel olarak iÅŸlenmiÅŸ kereste ürünleri kullanırlar. Masif olarak kesilmiÅŸ kütük keresteye nazaran iÅŸlenmiÅŸ kereste ürünleri daha büyük güç ve tasarımda esneklik sunar. Mimari ve yapısal tasarım bakımından da daha fazla istek uyandırmaktadır.
Ağır kereste iskeletli inÅŸaat daha büyük tasarım esnekliÄŸi sunar (hafif kereste iskeletli inÅŸaatla karşılaÅŸtırıldığında) bunun içine daha uzun destek içermeyen kiriÅŸler, açık plan alanları ve daha uzun inÅŸaat imkânı sayılabilir. Ağır kereste kullanılarak yapılan inÅŸaatın iki önemli formu kolon-kiriÅŸli inÅŸaat ve panel ÅŸeklinde inÅŸaattır. Hafif ve ağır kereste iskeletlerin özellikleri birçok tasarım kılavuzu kitaplarında verilmiÅŸtir. 2,3,4,5
Kolon ve Kirişli İnşaat
Kolon ve kiriÅŸli inÅŸaatta, geniÅŸ bir yelpazede farklı ürünler kullanılır. Bunlar içinde masif kesilmiÅŸ kereste ve yapışkan malzemeyle lamine edilmiÅŸ aÄŸaç, lamine ahÅŸap kaplamalı kereste ve tabakaları çapraz lamine edilerek birleÅŸtirilmiÅŸ kereste gibi yeni tasarım ürünler yer alır.
Masif kesilmiÅŸ kerestede büyük kesit alanı olan elemanlar bulunur ve bunlar istenilen ölçüye göre kesilerek küçültülür. Verilen eleman ölçüsünde masif kesilmiÅŸ kereste genelde yapı kolonu ve iskelet kiriÅŸi elemanı olarak kullanılır. Yapışkanla lamine edilmiÅŸ (birleÅŸtirilmiÅŸ) aÄŸaç yada “gulam” bir tasarım ürünüdür ve daha küçük kesilmiÅŸ parçalar içerir, bunlar normal olarak 2 in x 4 in (50 mm x 100 mm) ölçülerindedir ve birbirlerine yapıştırılır veya lamine edilir. Bu ürün masif kereste elemandan daha güçlüdür zira daha homojen yapıdadır ve budak veya diÄŸer kusurların getireceÄŸi etkileri azaltır. Masif kesilmiÅŸ kereste ile benzer ölçü ve yapısal uygulaması olan ‘gulam’ elemanları genel olarak yapının kiriÅŸ ve kolonlarında kullanılır.
Lamine kaplamalı kereste (Laminated veneer lumber -LVL) çoklu tabakalı yaklaşık 3 mm (1/8") kalınlıkta ince aÄŸaç kaplamalardan meydana gelir. Bunlar ısı ve basınç altında birbirlerine paralel olarak preslenerek birleÅŸtirilmiÅŸtir. AÄŸaç kütüÄŸü ince kaplamalar ÅŸeklinde dilimlemek ve birbirlerine presleyerek yapıştırmak aÄŸaçta kusur olma ihtimalini azaltır, sonuç masif kesilmiÅŸ kereste elemanlarına nazaran daya iyi yapısal performanstır.6
Panel Kullanarak İnşaat
Panel kullanarak yapılan inÅŸat esas yapı elemanları olarak yekpare kereste panelleri içerir. Bu paneller yeni bir tasarım ürünü olan ve “çapraz lamine kereste” (cross laminated timber” (CLT) olarak adlanır.
Çapraz lamine kereste birçok yönde saÄŸlam olması için her biri diÄŸerine dik olarak preslenerek birleÅŸtirilen çok tabakalı dikme elemanlarından oluÅŸur. Birçok dik yerleÅŸtirilmiÅŸ tabaka yapı elemanı olarak kullanılacak çapraz lamine edilmiÅŸ keresteleri meydana getirir.
CTL paneller yük taşıyıcı duvar veya perde duvarı olarak dikey pozisyonda veya yük taşıyan çatı veya zemin olarak yatay pozisyonda yerleÅŸtirilebilir. CLT panellerin yapıda duvar veya zemin için kullanılmaları genelde orta veya yüksek katlı konut inÅŸaatında yük taşıyıcı duvar veya zemin olarak görülür. Duvarlar tipik olarak üç ila beÅŸ tabakalı panellerden oluÅŸur, zeminler ise daha kararlı yapıda olmaları için beÅŸ veya daha fazla tabakadan oluÅŸurlar. CLT paneller yapı içinde iç veya dış bölme yapıcı eleman olarak da tasarlanabilir. Bu CLT panelleri konut inÅŸaatlarında daire bölümler yapmada kullanımını oldukça pratik hale getirmiÅŸtir. CLT panellerin en önemli faydalarından biri de kullanım yerinin dışında önceden hazırlanarak kulanım yerine getirilebilmeleridir. Panellerdeki delikler ve girintiler montaj yerine gelmeden önce fabrikasyon olarak kesilip hazırlanabilir. Bu yerinde yapılacak iÅŸçiliÄŸi en aza indirir, inÅŸaat süresi ve masrafını azaltır ve yapısal elemanların hassasiyetini ve iÅŸçilik kalitesini arttırır.
Yüksek Katlı AhÅŸap Binalardaki Zorluklar
Son zamanlarda ortaya çıkan yüksek katlı ahÅŸap binalar tasarım, onay ve bu yeni ve yaratıcı yapıların inÅŸaatı için birkaç ana zorluk göstermektedir.
Yangın Tehlikesinin Fark Edilmesi
Yüksek katlı kereste yapılarda ortaya çıkan en önemli zorluklardan biri de yüksek katlı yanmaz malzemelerden yapılan yapılara göre daha fazla risk taşımaları endiÅŸesidir. Bu endiÅŸe facia ile sonuçlanan yangın vakaları için tarihi örneklerden, ahÅŸap yapılarda son zamanlarda meydana gelen yangın hadiselerinden veya bina malzemesi olarak ağır kerestenin yangın performansının yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır.
Hafif ve ağır kerestenin yangın performanslarını tanımlamak önemli bir ayrıntıdır. Yanan kereste deneyimleri, tutuÅŸma ve hafif kereste iskeletiyle belirlenen küçük kesit alanlı elemanlarla sınırlı olabilir. AraÅŸtırmalar ağır kereste elemanlarının hafif keresteyle karşılaÅŸtırıldığında farklı bir yangın performansı sergilediÄŸini göstermektedir.7 Ağır kereste elemanların kesit ölçüsü, özünde var olan, kerestede kömürleÅŸen bir tabaka oluÅŸmasını saÄŸlayarak elemanı koruyan yangın direncinin ortaya çıkmasını saÄŸlar. Sonuçta ağır kereste elemanlarının yangın performansı hafif kereste elemanlarına göre daha iyidir.
Bilgide Olan BoÅŸluklar
Son 15 yıldır kereste yapıların yangın performansını daha iyi anlamak için araÅŸtırmalar ve testler yapılmaktadır. Ancak daha ileri testlerin yapılması için fırsatlar vardır. Bilgilerimizde olan bu boÅŸlukların daha iyi anlaşılmasını saÄŸlamanın amacı kereste yapıların yangın performansını daha iyi karakterize etmek ve yangın risklerini açıklamaktır. AraÅŸtırma ve testler tasarımcının yangın performansını, mühendisin yangından korunma stratejilerini belirlemesine yardımcı olacak performans karşılaÅŸtırmaları ve tasarım araçları saÄŸlayacak ve güvenli bir tasarımı sergileyecektir.8
Açıkta Duran Korumasız Kerestenin Oda Yangınlarına Katkısı
Önceki yangın testleri açıkta duran korumasız kerestenin kompartıman yani bölme yangınlarındaki yanan yakıt yüküne katkı yaptığını göstermektedir. 9 Yangın testleri lamine edilmiÅŸ parçaların birbirlerinden ayrılması, açıkta duran CLT panellerinde10 görülebilir. Bu ayrılma sınırlı bir zaman için yanma oranında artışa neden olabilir ve aynı zamanda yangına maruz kalan masif aÄŸaç elemanında ani olarak kompartımanın sıcaklığına maruz kalması nedeniyle kömürleÅŸme yani yavaÅŸ yanma oranını da artırmaktadır.
Açıkta bulunan kerestenin oda yangınlarına olan katkısını daha iyi anlamak katkıyı daha iyi açıklamak, laminasyonun bozulup bozulmayacağını ve ne zaman bozulacağını belirtmek ve özel tehlikeleri karşılayacak stratejileri tasarlamak için uygun potansiyeline sahiptir.
Kereste Elemanlar ve Kereste Bileşenlerinden Oluşan Gruplar Arasındaki Bağlantı
Mimari talepleri ve yapının isteklerini karşılamak için yeni kereste teknolojileri geliÅŸtikçe, bu yeni yapısal grupların ve özellikle yapısal elemanlar arası yükü aktaran baÄŸlantıların, yangın performanslarının dikkate alınması önemli olmuÅŸtur.
GüvenliÄŸin saÄŸlandığını göstermek için elemanların yapısal yangın performanslarına yüksek seviyede güven duymak gerekmektedir. Bu ise emniyetli bir tasarım olduÄŸunu göstermesi için oldukça geliÅŸmiÅŸ modelleme veya yangın testleri gerektirir.
Verilecek Hizmetler İçin Yangının Malzemenin İçine İşlemesi Özellikleri
Malzemenin geliÅŸtirilecek yangın performans ÅŸartlarını karşılamak için geliÅŸtirilecek uygun yangını durdurma çözümleri için mutlaka dikkate alınmalıdır.
Bu zorlu iÅŸlemi çözmek için mevcut iki seçenek, yanabilen ana malzeme veya alt malzemeleri hesaba katan test standartlarının geliÅŸtirilmesini ve keresteden yapılan binalardaki duvar ve zemin için onaylı markalar altında toplanan tescilli ürünleri içerir.
Onay Alınması
Yüksek katlı kereste binalar için küresel olarak artan birçok uygulama olmasına karşılık, ABD’de bina yönetmelikleri süreci hala yüksek katlı kereste binaların tasarımına onay vermemiÅŸtir. Uluslararası İnÅŸaat YönetmeliÄŸi’nde halen uygulanmakta olan belirtici kılavuz yanıcı maddelerden yapılan binaları, yaklaşık sekiz buçuk katlık ağır kereste binaların uygulama limitinin oldukça altında bir deÄŸerle, yaklaşık beÅŸ veya altı katla sınırlamıştır.
Yürürlükte olan düzenleyici ÅŸartlarda yüksek katlı keresteden imal edilmiÅŸ yapıların onaylanması bina yönetmeliÄŸine bir alternatif çözüm teklifi getirilmesine ihtiyaç göstermektedir. Bu bir tasarımcının alternatif çözümü teknik olarak halen mevcut belirleyici kuralda öngörülen, istenen güvenlik seviyesini karşıladığını doÄŸrulamasını gerektirmektedir. Bu kerestenin yangın performansının ayrıntılı olarak kavranmasına, tasarlanan bir yangın koruma stratejisine ve ihtimalle güvenli tasarım yapıldığını kanıtlayacak yangın testlerine dayanan oldukça ağır bir kanıtlama yüküdür.
Bilgilerdeki boÅŸlukları doldurmak ve yüksek katlı keresteden imal edilmiÅŸ binalardaki yangın güvenliÄŸi zorluklarını daha iyi anlamaya yardımcı olmak için oldukça çok sayıda devam eden araÅŸtırma bulunmaktadır. Özellikle deÄŸerli bir araç da yangın performansı konularını açıklığa kavuÅŸturacak ve yangın mühendisliÄŸi tasarımları için analitik araçları ve alternatif çözümleri doÄŸrulayacak yangın testidir.
Keresteden İmal Edilen Binaların Tipleri – Yüksek Katlı Keresteden İmal EdilmiÅŸ Binalar İçin Küresel Örnekler
Avrupa yeni kereste teknolojilerinin kullanılmasını benimseyen ilk kıtalardan biri olmuÅŸtur. DiÄŸerleri arasında İsveç, Almanya ve İngiltere yedi kat ve daha üzerinde kereste kullanılarak yapılan binalar inÅŸa etmiÅŸlerdir. En son olarak Avustralya dünyanın en yüksek kereste kullanılarak yapılan binasını tamamlamıştır.
Deneyim ve alışkanlık arttıkça ve daha fazla sayıda binanın inÅŸaatı tamamlandıkça kereste kullanılarak yapılan inÅŸaatın faydaları giderek daha belirgin hale gelmektedir. Bunlar sadece sürdürülebilirlik faydaları deÄŸil bunun yanında inÅŸaatın yapılma hızı ve kolaylığı da vardır.
Almanya, Bad Aibling’de sekiz katlı bir binanın inÅŸaatının tamamlanması sadece üç hafta sürmüÅŸtür. İngiltere’nin dokuz katlı Stardhaus apartman binasının tamamlanması mukayese edilebilen standart bir betonarme binadan 23 hafta evvel tamamlanmıştır. Londra’nın Stadhause binası aynı zamanda karbon azaltma mevzuatını kolaylaÅŸtıran yenilik yaratıcılığıyla da ilgi çekici bir örnek oluÅŸturmaktadır. Haziran 2013’te Avustralya, Melborn kentinde 10 katlı, çapraz lamine keresteden (CLT ) yapılan konut kompleksi, “Forté Binası” dünyanın kullanılan en yüksek kereste kullanılarak yapılmış binası olmuÅŸtur.
Kereste kullanılarak yapılan yüksek binaların geliÅŸmesi son zamanlarda Kuzey Amerika’ya da sıçramıştır. Altı katlı “Bullitt Center” binasının Seattle ve Washington’da inÅŸaatı devam etmektedir.
Uygulanabilirlik Çalışması – Yüksek Katlı Kereste Kullanılarak Yapılan Bina Tasarımın GeleceÄŸi
Kereste, birçok mimar ve tasarımcının malzemenin sürdürülebilirlik potansiyelinin ve kerestenin inÅŸaata saÄŸladığı faydaların farkına vardıkça, giderek artan ÅŸekilde istenen bir inÅŸaat malzemesi olmaktadır. Kereste yapılar için alçak katlı (iki veya daha az) ve orta yükseklikte (üç-beÅŸ kat arası) olan geleneksel planlar ÅŸimdilerde planlarıyla beraber yeni yüksek katlı binalar (altı kat veya daha yüksek) olarak büyütülmektedir.
CLT’nin ortaya çıkışı gibi yenilik yaratıcı teknolojiler ve diÄŸer iÅŸlenmiÅŸ kereste ürünleri kereste kullanılarak yapılan binaların daha yüksek bina olarak tasarlanması ve klasik inÅŸaat malzemelerin kararlılığını ve emniyetini koruması için potansiyel oluÅŸturmakta ve bu sırada binanın çevre üzerine yaratacağı etkiyi de azaltmaktadır.
Arup[1] danışman mühendisleri ve bir Avusturya mimarlık firması olan Rhomburg arasında 2010 yılında kurulan bir ortaklık ‘Life Cycle Tower (LCT) YaÅŸam Döngüsü Kulesi ’ adı verilen 20 katlı bir ofis binası için araÅŸtırma çalışması iÅŸini aldı. Çalışmanın amacı yüksek katlı binaların kereste kullanılarak güvenlikte fedakârlık yapılmadan inÅŸa edilebileceÄŸini göstermek için ağır kereste kullanılan bir ticari ofis binasını tasarlamak ve ayrıntılarını belirlemekti. AraÅŸtırma projesi Dornbirn, Avusturya’da 2012 yılında LCT Bir ismi verilen sekiz katlı ofis binasının inÅŸaatı yapılarak tamamlandı
Kereste kullanılarak yapılan inÅŸaatta en çok bilinen vakalardan biri 2012’de yayınlanmıştır 12. “The Case for Tall Wood- Yüksek AÄŸaç Vakası”, vaka yüksek bina inÅŸaatlarında ana malzeme olarak çelik ve beton kullanımına meydan okumaktadır. Çalışma kereste kullanılarak yapılan binaların çevreye olan faydalarını göstermekte bunu yaparken tasarım zorluklarını ortaya koymakta ve bunların bilim, mühendislik ve tasarım yardımıyla nasıl baÅŸarılabildiklerini göstermektedir. “Yüksek AÄŸaç Vakası” yapıda 30 kat yüksekliÄŸe kadar beton inÅŸaat ile mukayese edilebilecek masif kereste kullanılması çözümünü teÅŸvik etmektedir.
Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) firması, “Timber Tower Research Project Kereste Kule AraÅŸtırma Projesi ”13 isimli bir çalışma yayınladı. Çalışma 10-30 kata kadar betonarme inÅŸaat sistemiyle rekabet edebilecek ÅŸekilde tasarlanan ve bu sırada sistemin yapısındaki karbon ayak izini de yaklaşık %60-75 arasında düÅŸürebilecek yeni masif kereste yapı sisteminin uygulanabilirliÄŸini göstermektedir. Sistem performans esaslı tasarım önermektedir.
David Barber ve Robert Gerard Arup danışmalarıdır.
Referanslar:
1. Larsen, L., Rajkovich, N., Leighton, C., McCoy, K., Calhoun, K., Mallen, E., Bush, K., Enriquez, J., Pyke, C., McMahon, S., and Kwok, A. “Green Building and Climate Resilience- YeÅŸil Binalar ve İklim Direnci : Understanding Impacts and Preparing for Changing Conditions_ DeÄŸiÅŸen Åžartların Etkilerini Anlamak ve Hazırlanmak” ABD. YeÅŸil Bina Konseyi, Washington DC, 2011.
2. Buchanan, A., Yangın GüvenliÄŸi için Yapısal Tasarım. John Wiley and Sons, West Sussex, İngiltere, 2001.
3. White, R., “Kereste Elemanlarının Yangın Direncini Belirlemek İçin Analitik Metotlar.” SFPE Yangın Koruma MühendisliÄŸi el kitabı, NFPA (Ulusal Yangın Koruma DerneÄŸi), Quincy, MA, 2008.
4. Klasik AÄŸaç İskelet İnÅŸaatın Ayrıntıları. Amerika Orman ve Kağıt DerneÄŸi , Washington DC, 2001.
5. Ostman, B., “Kerest Kullanılarak Yapılan Binalarda Yngın GüveniliÄŸi – Avrupa için Teknik Kılavuz,” SP Raporu 2010:19. Stockholm, İsveç, 2010.
6. Gerard, R., Ön Gerilmeli Ağır Kereste Yapılarda BaÄŸlantılardaki Yangın Direnci. Yüksek Lisana Tezi, Canterbury Üniversitesi , Christchurch, Yeni Zelanda, 2010. 7. Yangına Maruz Kalan AÄŸaç Elemanların Yangın Direncinin Hesaplanması.. Amerika AhÅŸap DermeÄŸi , Washington DC, 2003. İlginizi çekebilir... Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Elektrik TesisatıElektrik tesisatının tasarlanmasıyla birlikte doÄŸru ekipman seçiminin yanında patlayıcı ortamlarda kullanılacak kablonun seçiminden ex-proof ekipmana ... ISPFIRE Sapfir Markalı Yangın Söndürme Modülleri ile Yat ve Liman Yangınlarına İlk MüdahaleÜlkemizde her yıl onlarca yat, limanda veya seyir esnasında farklı sebeplerle yanmaktadır. Bu istenmeyen durum, maddi zararların yanı sıra bazen can k... Bir Mega Yangının Åžiddeti, Söndürme Operasyonları ve Önceki Yanıkların EtkileÅŸimleriyle Azaltıldı1980'lerin ortalarından bu yana, batı ABD'deki ormanlarda yanmış alan miktarı ve yüksek ÅŸiddetli yangın oranı artmıştır (Westerling 2016, Park... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.