
Yeni Yapılarda Pasif Yangın Durdurucular Zorunlu Olmalı![]()
Yangınlar sadece alevlerin neden olduğu zararlarla sınırlı kalmıyor. Yangınların neden olduğu duman, hem hayati hem de maddi kayıplara yol açabilen tehlikeli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Yangınlar sırasında insanların birçoğu dumandan kaynaklı zehirlenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Öyle ki yangın sırasında hayatını kaybeden insanların yaklaşık yüzde 70’i duman zehirlenmesi sonucunda yaşamını yitiriyor. Yangının başlamasından çok kısa bir süre sonra dumanın geniş bir alana yayılıyor olması, duman kontrolünün ciddi bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu gösteriyor. Duman sadece yangın mahallinde bulunan insanlar için değil itfaiye ekipleri için de çok ciddi riskler barındırıyor. Yangınla birlikte oluşan zehirli gazlarla temas halinde bulunulması, solunum ve akciğer kanser vakalarının itfaiye çalışanlarında çok daha sık görülmesine sebep oluyor. Bu nedenle yangın sırasında oluşacak dumanın doğru şekilde tahliye edilmesi, kaçış yollarının dumandan etkilenmeyecek şekilde belirlenmesi ve gerekli ekipmanların kullanımı oluşabilecek can kayıplarının en aza indirilmesi adına büyük önem taşıyor. Bu kadar önemli riskler taşıyan duman konusunda, sadece yangın sırasında meydana gelebilecek sorunların giderimi değil, yangın meydana gelmeden önce gerekli önlemlerin alınmasına odaklanılması sorunun çözümü için temel unsurdur. Bir sorunun çözümü için sonuçlara değil, nedenlerine odaklanılması efektif çözümlere ulaşılmasını sağlar. Aleve karşı dayanıklı pasif yangın durdurucular da duman oluşumunu engelleyen etkili yöntemler arasında yer alıyor. Pasif yangın durdurucuların kullanımı yangının meydana gelmesinin ardından duman oluşumunu en aza indirip, dumanın serbest bir şekilde yayılmasını ciddi oranda engelleyebiliyor.
Ülkemizde yapıların önemli bir kısmında maliyet gözetilerek nispeten ucuz malzeme ile inşa süreçleri tamamlanıyor. Bu durum önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Bilinçli toplumlarda olduğu gibi oluşabilecek tüm riskleri önceden hesap edip buna uygun hareket etme güdüsünden çok uzak olduğumuzdan, bu malzemelerin kullanımı yasal bir zorunluluk olarak belirlenmeli ve ilgili kurumlar tarafından denetlenmeli. Gerekli önlemler alınarak önlenebilecek facialar kaderimiz olmamalı. İlginizi çekebilir... Endüstriyel Yangınlarda Dikkat Çekici ArtışEndüstriyel tesisler; üretim, depolama, enerji kullanımı ve ağır makine operasyonlarının bir arada yürütüldüğü karmaşık yapılardır.... Akıllı Yangın Söndürme SistemleriDurumsal farkındalık (Situational Awareness - SA) kavramı, özellikle acil müdahale, sanayi, iş sürekliliği ve BT operasyonları gibi kritik sektörlerde... Bolu Faciası ve İhmallerBolu Kartalkaya'da yer alan bir otelde meydana gelen yangın sonrası 78 vatandaşımız yaşamını yitirdi.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.