
İtfaiye Ekip Organizasyonunun Kurulması![]()
HALDUN SEBER İstanbul İtfaiyesi / İtfaiyeci Dünyanın işleyişinde bir yardımlaşmanın ve dayanışmanın varlığını görüyoruz. Uğraştığımız işlerde genel olarak insanların yardımına ve desteğine ihtiyaç duymaktayız. Toprak ve tabiat hayvanlara, hayvanlar da insanlara farklı şekillerde yardım ediyor ve hayatta kalmalarını sağlıyor. Yaşanabilecek acil durumlarda, insanlara yardım edebilecek ve onları bulundukları durumdan kurtaracak hazırlıkların yapılmasını sağlayacak insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gücün planlı, organize ve donanımlı olması gerekmektedir. Bu amaçla yasal mevzuatlarla insan yaşamını etkileyen çalışmalarda bu görev itfaiye birimlerine verilmiştir. Ülkemizde günlük yaşantısını sağlayan insanlarımızın karşılaştığı tüm tehlikeli olaylara ve acil durumlara müdahale edecek ekiplerin başında itfaiye ekipleri yer almaktadır. İtfaiye ekipleri acil durum olaylarına müdahale etmek, can ve mal zararlarına karşı mağdur ve yaralıları korumak, onları tehlikesiz ortamlara çıkarmak adına hayatlarını ortaya koyarak çalışan ekiplerdir. İşte bu amaca yönelik çalışması planlanan ister şehir itfaiyelerinde isterse özel işletmelerdeki tüm yangın müdahalesinde çalışacak ekiplerde İtfaiye Ekip Organizasyonu’nu kurmak gerekmektedir. Ekip organizasyonu kurmak acil durum ekipleri ve itfaiye ekipleri için zorunlu bir planlama ve çalışmadır. Ekip organizasyonu kurulmayan veya kurulamayan tüm acil durum ekiplerinin müdahalelerinde sonu başarısızla biten birçok olay yaşanmış ve yaşanmaktadır.
İTFAIYE EKIBI NEDIR? Ekip, oluşumu en az iki kişiden ve en fazla yüz kişiden oluşan, ortak amaç ve hedefleri olan ve bu hedef ve amaçlara ulaşmak için eğitim, malzeme, ekipman, beceri ve uzmanlıklarını ortaya koyan gruplardır. İtfaiyelerde ekip kapsamı iki kişinin birlikte su tahliyesine gitmesinden başlayarak büyük yangınlarda 100-200 itfaiyecinin aynı anda çalışmasına kadar büyür. İtfaiye ekiplerinin acil durumlarda problemleri çözebilmeleri ve ani karar almaları amaçlanmaktadır. İlginizi çekebilir... İtfaiyecilerin Yangında Kullandıkları PompalarYangın pompaları yangınla mücadelede kullanılan temel ekipmanlarımızdandır. Pompalar yangınla mücadelede temel olarak bir sıvıyı basınçlandırarak hare... İtfaiyecilerin Depolama Alanlarındaki Yangınlara Müdahale PlanlamasıEndüstriyel üretimin hızla geliştiği ve ilerlediği günümüzde hammaddelerin veya ürünlerin belli bir süre için korunması, saklanması veya belli bir yer... Konaklama Yaparken Yangın Güvenliğim için Nelere Dikkat Etmeliyim?Tatil veya konaklama için gittiğiniz bir yerde siz ve ailenizin güvenli bir ortamda tatil yapabilmesi için nelere dikkat etmelisiniz?... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.