AYSO
200x200 piksel Reklam Alanı

Türkiye'de İtfaiye ve İtfaiyecilik

Türkiye'de İtfaiye ve İtfaiyecilik

21 Åžubat 2017 | DOSYA
188. Sayı (Ocak-Åžubat 2017)
26.381 kez okundu

İtfaiyecilik; bilgi, tecrübe, cesaret ve özveri isteyen, en riskli ve en stresli mesleklerden birisidir. İtfaiyeciler; silahı hortum ve mermisi su olan ateÅŸ savaÅŸçılarıdır. Vatandaşın yangına karşı can ve mal güvenliÄŸini koruma görevini üstlenen itfaiyecilerin; her türlü koÅŸulda hiç bir menfaat gözetmeden düÅŸündüÄŸü tek ÅŸey kurtarmak ve söndürmektir. Tek ödülü ise baÅŸarılı olduÄŸunda duyduÄŸu hazdır. 
 
İtfaiyecilerin baÅŸarısı; öncelikle binalarda alınan yangın önlemleri ve ÅŸehrin alt yapısı ile itfaiyenin eÄŸitim seviyesi ve teknik gücüne baÄŸlıdır. Binaların projelerini incelemeyen, iskân aÅŸamasında kontrollerini yapmayan bir itfaiyeci; binalar hakkında yeterli bilgi edinemez ve yangınlarda baÅŸarılı olamaz. Yangın yönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik yapılarak Kentsel DönüÅŸüm iÅŸlerini hızlandırılmak için Yangın YönetmeliÄŸindeki itfaiye ile ilgili madde deÄŸiÅŸtirilerek bütün yetkiler ilçe belediyelerine verildi. İtfaiyeye sadece iÅŸletme ruhsatı için baÅŸvuruluyor. İtfaiye proje kontrolü yapmıyorsa, binada ne olacağını ve ne yapıldığını bilemez. İtfaiyecilerin etkili bir müdahale yapabilmesi için binada alınan önlemleri proje aÅŸamasında incelemeli, yapım sonrasında uygunluÄŸu itfaiyeciler tarafından kontrol edilmelidir.
 
GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde itfaiyeler üç sacayağı üzerine kuruludur. Birincisi önleme ve eÄŸitim, ikincisi kurtarma üçüncüsü ise söndürmedir. İtfaiyenin temel görevlerinden biri, binalarda alınacak önlemleri belirlemek ve halkı yangın önlemleri konusunda eÄŸitmektir. Bizde sadece söndürme kısmı bulunmaktadır. Kurtarma konusunda yeni geliÅŸmeler var ama gerçek anlamda yeterli deÄŸil. Ne yazık ki ülkemizde itfaiyeciler hortum tutan kiÅŸiler olarak görülüyor. İtfaiyecilik, teknik bir sınıf ve uzmanlık gerektiren bir meslek olarak görülmelidir. İtfaiyecilik en riskli mesleklerden olan ileri teknik bilgi, tecrübe ve cesaret isteyen bir meslektir.
 
 
İtfaiyeler, dünyada birçok yerde İçiÅŸleri Bakanlığı’na baÄŸlı ayrı bir genel müdürlük ÅŸeklindedir. Bazı ülkelerde askeri teÅŸkilâtlara baÄŸlıdır. Eskiden Osmanlı Devleti’nde de itfaiyeciler askerdi. Kıbrıs ve İngiltere gibi bazı ülkelerde ise itfaiyeler polis teÅŸkilatı ile aynı çatı altındadır. Belediyelere baÄŸlı olan ülkeler de var ama Türkiye’deki gibi deÄŸil. Kendi bütçesi yoksa belediye baÅŸkanının inisiyatifine baÄŸlıysa, itfaiyeci özelliÄŸinde olmayan kiÅŸiler itfaiyeci olarak alınıyorsa, itfaiyenin özerk bir yapısı yoksa gerçek itfaiye denemez. Yıpranma payı yok gibi, kadrosu teknik kadro deÄŸil, hastanesi yok, sahipsiz, sokakları sulayan, kanalizasyon temizleyen, pankart asan bir kuruma itfaiye denemez. İşte bunun için Türkiye’de itfaiye yok diyorum.  
 
Birçok ülkede gönüllü itfaiye teÅŸkilatları bulunmaktadır. Batı toplumlarında, itfaiyenin halk içindeki olumlu imajı ve itfaiyecilere saÄŸladığı haklar nedeniyle gönüllü itfaiyeci olmak bir onur kaynağı olmaktadır. Bir olay durumunda, çevrede bulunanların yardım etmeleri gönüllü itfaiyecilik veya gönüllü kurtarıcılık deÄŸildir. Belli bir organizasyonu, eÄŸitimi, malzemesi ve en önemlisi yasal yönetmeliÄŸi ve yasal hakları yoksa bunlara gönüllü itfaiyeci denemez. Yasal hakları verilmemiÅŸse bir yangında yaralanan gönüllü itfaiyeciye kim bakacak Hayatını kaybetmiÅŸ bir itfaiyecinin ailesine kim tazminat ödeyecek kim aylık baÄŸlayacak? Allah korusun ÅŸu anda gönüllü denilen kiÅŸilerden biri yangında kaza geçirse yangına götüren amirler doÄŸrudan sorumlu olur. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde gönüllü itfaiyeci her türlü yasal hakka sahiptir. Bizde birkaç kiÅŸiyi toplayarak adına gönüllü itfaiye denilmesi uygun deÄŸildir. Gönüllü itfaiyecilik kanunu çıkarılması batı ülkelerinde olduÄŸu gibi hakları belirtilmelidir.
 
 
İtfaiyelerin Belediyelere baÄŸlı olmasının sakıncası yok ama mevcut durumdaki gibi olmamalıdır. Merkezi olarak İçiÅŸleri Bakanlığı bünyesinde ayrı bir genel müdürlük olmalı ama yerel olarak belediyelere baÄŸlı olmalıdır. Belediyenin bütçesinin yüzde 2-3’ü itfaiyeye ayrılmalı, itfaiye kendi bütçesini yapabilmeli, kendi aracını, elemanını alabilmeli kısaca özerk bir yapıya sahip olmalıdır. Åžimdi belediye baÅŸkanı ister araç alır, ister almaz, istediÄŸi elamanı alır istediÄŸi elamanı atar. Polis, asker itfaiye terfi düzenleri çalışma sistemleri birbirine benzer, ülke genelinde uygulanan terfi ve atama sistemi olmalıdır. İtfaiyecilerin alınmasında da çıkarılmasında da belli kurallar olmalıdır. Belki birkaç BüyükÅŸehirde bu ÅŸekilde uygulansa da genel yönetmelik olmadığından ülkenin her yerinde farklı uygulanmaktadır.
 
İtfaiyelerde bir bütünlük yok. Denizin, karanın, ormanın ayrı olduÄŸu baÅŸka ülke gösterilemez. Denizde bir yangın oluyor, kara itfaiyesi ve deniz itfaiyesi birlikte müdahale ediyor ama aralarında haberleÅŸme sistemi yok. Denizdeki römorklar itfaiyecilerin içeride olduÄŸunu bilmiyor ve üzerine su sıkıyor. Koordinasyon yok. Türkiye o kadar hovarda ki, ormanın telefonu, karanın telefonu, denizin telefonu ayrı, binaları ayrı. Birini 177, öbürü 110’dan arıyorsunuz. İtfaiye yönetimi tek ve ihbar numarası tek olmalıdır.
 
DiÄŸer taraftan, bir ÅŸehrin yangın güvenliÄŸi denildiÄŸi zaman birinci planda insanlarının eÄŸitimi gelir. İkinci sırada binalarda alınan önlemler, kaçış yolları, uyarı sistemleri vs önemlidir. Üçüncü planda ÅŸehrin alt yapısı, yol durumu, su durumu önem kazanır. Dördüncüsü ise itfaiyenin teknik gücü ve eÄŸitimi seviyesidir. Bunların bir bütün olarak geliÅŸmesi gerekir. Biri diÄŸerinden önde olamaz. Dünyanın en iyi itfaiyesini, Londra ya da New York itfaiyesini getirseniz bile, binada yeterli önlem yoksa baÅŸarılı olması mümkün deÄŸildir.
 
Arabalarımızda yangın tüpü bulundurmuyoruz, okullarda yangın tatbikatı yapmıyoruz. Yangın önleme tedbirlerine ölü yatırım olarak bakıyoruz. En önemli konu zihniyettir. Çok eskiden beri yangın konusunda kaderci bir yaklaşımımız var. Oysa önce tedbir, sonra tevekkül olması gerekir. Koruma tedbirleri almayı hep ileri atıyoruz. Korunma ve mücadele için gerekli yatırımlara da ölü yatırım mantığıyla bakıyoruz. “Ne zaman olacağı belli deÄŸil, ÅŸimdiye kadar olmadı, bundan sonra da olmaz” diye düÅŸünürüz. Tehlikeli olan olayları yok sayarak korunduÄŸumuzu sanıyoruz. Yangın ile ilgili küçük uyarıcı filmler hazırlamıştık 1992’de. “Çocuklar korkutuluyor” diye tepki aldık. Yangından korunma ve tehlikelerini anlatmak yerine, uzaklaşıp kaçmayı düÅŸünüyoruz. Çocuklara ne yapmalarını gerektiÄŸini öÄŸretmiyoruz yani gerçeklerden kaçıyoruz. Daha ilkokul seviyesinde çocukların tehlikelere karşı eÄŸitilmeleri gerekir.
 
Yangına sebep olacak faktörlerin ortadan kaldırılması için insanların eÄŸitilmesi lâzım. Ama insanları ne kadar eÄŸitirseniz eÄŸitin, ne kadar tedbir alırsanız alın yine de yangın çıkabilir. Yani eÄŸitim ÅŸarttır ama yeterli deÄŸildir. Bir binanın önce fonksiyonel olması lâzım, okul mu, hastane mi, konut mu, kullanım amacına uygun olmalıdır? İkincisi ise güvenlikli olması lâzım. Güvenlik denilince ilk akla gelen binanın mekanik dayanımı yani depreme dayanıklığı ikincisi ise yangına dayanıklığıdır. Enerji tüketim seviyesi geliÅŸmiÅŸliÄŸin bir göstergesidir ve her geçen gün binalarda kullanılan enerji miktarı artacaktır. Enerjinin kullanıldığı her yerde yangın çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle yangının çıkabileceÄŸi göz önünde bulundurularak hareket etmek lâzım. Önlem alınmalı, tatbikat yapmalıdır. Yangın çıktığında en kısa sürede haber almak için yangın detektörü, gaz kullanılan yerde gaz kaçağını öÄŸrenmek için gaz dedektörü kullanmalıyız. İnsanların nasıl tahliye edileceÄŸini planlamalıyız.
 
Bizler yangın olayına yaklaşımı yanlış yapıyoruz. Sadece “yangın neden çıkmış?” diye yaklaşırsak bu hatadır. “Yangın neden geniÅŸledi, insanlar neden öldü?” diye düÅŸünmemiz gerekir. Kayıtlara geçen yangın sayısı Londra’da, Paris’te, İstanbul’dakinden daha fazladır ama ölüm oranı ve zarar miktarı daha azdır. Çünkü binalarda alınan önlemler bizden çok daha iyidir, yangın çıktığı zaman geniÅŸlemeden söndürülmektedir. Bir katta iki kaçış varsa, patlama hariç kimse ölmez. Ölümlerin nedeni, patlama ve bir çıkışlı mekânlardır. Yangın elektrikten çıktı ise insanlar hayatını kaybetmiÅŸse, suçlu elektrik deÄŸildir. Bir panoda elektrik yangını çıkmışsa, pano neden uygun yapılmamış, neden bakımı yapılmamış, neden kaçış yolu yokmuÅŸ, neden söndürme sistemi yapılmamış, uygulamada mı yanlışlık var, denetleme mi eksik, bunları sorgulamak lazım.
 
Ülkemizde itfaiye ve itfaiyeciler yeterince tanınmamaktadır.  İtfaiyeciler, yangın söndürmek, doÄŸal afetlerle mücadele etmek gibi asli görevlerine ek olarak, trafik kazaları ve intihar giriÅŸimlerinden baca temizliÄŸine kadar uzanan geniÅŸ bir faaliyet alanında etkili olmaktadırlar. AÄŸaçtaki bir kediyi, alevler arasındaki bir köpeÄŸi kurtaranların itfaiyeciler olduÄŸunu duyanlar ÅŸaşırıyorlar. Deprem olmadan, hafriyat veya çürüyen kolonları nedeniyle yıkılan binalara çok sık rastlanır. Kuyuya düÅŸen bir atı çıkarmak için saatlerce çalışan ve hayatını riske atanların yanında bir köpeÄŸi kurtarırken hayatını kaybedenler de bulunmaktadır.
Türkiye’de, bir kaç yeni itfaiyeci aracı alan itfaiyenin çaÄŸdaÅŸ olduÄŸu, itfaiyeyi çaÄŸdaÅŸ seviyeye çıkardıklarını söylüyor. Sadece itfaiye aracı ile itfaiye olmaz.  Önce insana yatırım yapılması gerekir. Araç birkaç sene sonra özelliÄŸini kaybeder. Kaybetmese de önemli deÄŸil zira onu tam olarak kullanabilecek çaÄŸdaÅŸ itfaiyeciye ihtiyaç vardır. İtfaiyecilerin bir kısmı memur, bir kısmı kadrolu iÅŸçi bir kısmı taÅŸeron iÅŸçi olarak çalışıyor. Can ve mal kaybını önlemek için büyük cesaret örnekleri veren itfaiyeciler ise ne kahraman, ne gazi, ne de ÅŸehit olarak görülüyor. Görev başında yaralanan veya ölen itfaiyeciler tazminat bile alamaz.  Yasalara göre yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan memurlardır.  İtfaiyeci yangında geçim derdi aklına geliyorsa dikkati dağılır, kaza yapabilir. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde itfaiyeci olmanın ayrıcalıklı olmasının sebebi, yaptıkları kutsal görevin yanında sosyal haklarının diÄŸer mesleklere göre daha iyi olmasındandır. Ülkelerin medeniyet seviyesi itfaiyeye ve itfaiyeciye verdiÄŸi deÄŸerle doÄŸru orantılıdır.
 
İnsana deÄŸer veren ülkeler itfaiye ve itfaiyeciye deÄŸer verir. Ülkemizde itfaiyeci imajını yükseltmek ve itfaiyeciye deÄŸerini vermek için sosyal hakları artırılmalı, teknik kadro verilmeli, yıpranma payı geniÅŸletilmeli yasal hakları artırılmalı ayrıca itfaiyeler özerk yapıya kavuÅŸturulmalıdır. İtfaiyecilik küçümsenecek bir meslek deÄŸildir. İtfaiyecinin zorlu bir yaÅŸamı vardır ve aldıkları ücret yeterli deÄŸildir. İtfaiyecinin yangında ölümü kader olmamalı plastik yaÄŸmurlukla yangına gönderilmemelidir. KiÅŸisel koruyucu teçhizatı tamamlanmalıdır. Kutsal bir görevi yerine getiren itfaiyecilik mesleÄŸi cazip duruma getirilmeli ve eÄŸitimine önem verilmelidir.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar 2023 Yılı Raporu

Bilimin ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak endüstriyel tesislerin kullanımını arttırdığı kimyasallar ve kimyasal işlemler, bir yandan üretim s...
21 AÄŸustos 2024

MTMD 2022 Yılı Envanteri

MTMD Üyelerinin 2022 yılına ilişkin verilerinden oluşan envanter çalışması tamamlandı. 2022 yılına ait envanter verileri 24 üye firmanın katılımı ile ...
19 Åžubat 2024

Gaz Dedektörü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bölüm 1

Gaz dedektörü seçerken, ihtiyaçlarınıza ve çalışma koşullarınıza en uygun olanı belirlemek için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır; Algılamak...
19 Åžubat 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.