
İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: "Yangın Yalıtımı Projelendirme Aşamasında Düşünülmeli'![]()
Endüstriyel kuruluÅŸlarda yangın yalıtımının öncelikle binanın projelendirilmesi sırasında düÅŸünülmesi gerektiÄŸini ifade eden İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, üretim prosesi öncesi ekipmanlara uygulanarak önlemlerin artırılması gerektiÄŸini söylüyor. Türkiye’de sanayi kuruluÅŸlarında meydana gelen yıllık ortalama yangın sayısı nedir? İzocam olarak doÄŸru yapılmış yalıtım uygulamalarının sadece ısı ve ses yalıtımına deÄŸil, yangın güvenliÄŸi açısından da büyük önem taşıdığını belirtmek isteriz. Özellikle endüstriyel yapılarda yatırımı korumanın en önemli yolu iyi uygulanmış yalıtımdır. Son olarak yaz aylarında Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarımızda baÅŸlayarak, ÅŸehir merkezlerine ulaÅŸan yangılar, konutlarımızda ve iÅŸyerlerimizde ortaya çıkabilecek yangın risklerini çok acı bir ÅŸekilde gündemimize taşıdı. Türkiye’deki yangın istatistiklerine bakıldığında da ciddi bir tabloyla karşılaşıyoruz. Öyle ki istatistiklere göre yılda ortalama 400 fabrikada ya da endüstriyel binada yangın veya patlama meydana geliyor. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan 2019 yılı Endüstriyel Yangınlar ve Patlamalar Raporu’na göre sadece 2019 yılı içinde 541 tane endüstriyel yangın ve patlama meydana gelirken, bu olayların 502’si endüstriyel yangın, 39 tanesi ise endüstriyel patlama olarak sınıflandırılmış. GerçekleÅŸen bu endüstriyel yangın ve patlamalarda 30 iÅŸçi hayatını kaybetmiÅŸ, 134 iÅŸçi yaralanmış. Yüzlerce kiÅŸi ise yangından sonra ortaya çıkan boÄŸucu ve zehirleyici gazlardan etkilenerek tedavi görmüÅŸ. Tespit edilen yangın ve patlamaların %16‘sı metal, %13‘ü tekstil, %14‘ü aÄŸaç, kağıt, mobilya, %11‘i kauçuk, plastik ve %8’i gıda sektörlerinde faaliyet gösteren endüstriyel tesislerde gerçekleÅŸmiÅŸ. Sanayi tesisleri yangın riski ile bu kadar iç içeyken, yalıtımsız ya da yanlış yalıtım malzemelerinin kullanıldığı endüstriyel bir binada ortaya çıkabilecek yangınlar hem çalışanlar için hemde çevredeki diÄŸer tesisler, OSB için büyük tehlike arz ediyor. Yangın esnasında alevler bir anda artarken, yalıtımında doÄŸru malzemeler kullanılmış olan bina tutuÅŸmuyor ve zehirli duman oluÅŸumu engelleniyor. Yangının yol açtığı en hayati konulardan biri olan dumandan zehirlenme vakalarının bu ÅŸekilde önüne geçilmiÅŸ oluyor. Mineral yün bazlı yalıtım malzemesi ile yapılmış olan yalıtım, yangından kaçış ve itfaiyenin olay yerine intikal etme süreçleri için zaman kazandırıyor, yangının verdiÄŸi zararı azaltıyor.
Yazının devamı için tıklayın
İlginizi çekebilir... Murat Savcı; 'İzocam olarak, 59 yıldır yalıtım sektörüne liderlik etmenin gururunu yaşamaktayız'İzocam, Yalıtım dergimizin düzenlediği Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'te 'Yılın Ses Yalıtımı Ürünü' ödülünü ve Çatı Cephe dergimiz ... 'NFPA Yasa Gibi Görüldüğünde Sorunlar Çıkıyor'Kariyeri boyunca ABD itfaiye teşkilatında birçok görev üslenen ve geçtiğimiz günlerde NADMEX etkinliği kapsamında ülkemizi ziyaret eden Raul Angulo de... "Pasif Yangın Koruyucu Bostik Ürünleri, Alev Yayılmasını Önleyerek İnsan Hayatını ve Yapıları Korur"BOSTİK, Yangın koruyucu sistem çözümleri ile Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'de, Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü Ödülü'nü kazandı. Teknik Müd... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.