
Yeni Nesil Acil Duş ve Göz/Yüz Yıkama Çeşmeleri![]()
Doruk Türkuçar İST İhracat Koordinatörü İş Güvenliği Uzmanı
“Acil güvenlik duşları” ve “Göz-yüz yıkama çeşmeleri- duşları” deri, göz veya kıyafetlerle temas eden kimyasalları veya toksik maddeleri yıkamak için tasarlanmış, uluslararası standartlarca belirtilen gereklilikleri karşılayan, özel iş güvenliği ekipmanlarıdır. Acil duşlar, bir iş yerinde kazaların etkilerini azaltmak için acil müdahale gereği kullanılması gereken bir ilk yardım ekipmanı İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi (Occupational Safety and Health Administration - OSHA) tarafından ne tür iş yerlerinin acil duş bulundurma zorunluluğu bulunduğu açıkça ifade edilmiştir (Herhangi bir kişinin gözlerinin veya vücudunun, zararlı korozif maddelere maruz kalabileceği yerlerde, acil kullanım için çalışma alanında gözlerin ve vücudun çabucak yıkanması için uygun tesisler sağlanacaktır). Bu alandaki ikinci OSHA yönetmeliği, her tesiste acil duş ve göz yıkama ekipmanı içermesi gereken bazı endüstrileri belirtir. Bu endüstriler arasında; açık yüzey tankı, susuz amonyağın depolanması ve kullanımı, selüloz, kağıt ve karton üretimi, telekomünikasyon ve diğer tehlikeli materyalleri kullanan faaliyetler bulunmaktadır.
Yoğun toz, kimyevi madde veya ısı/alev gibi tehlikeler bulunduran çalışmaların yapıldığı iş yeri, fabrika, hastane, laboratuvar gibi ortamlarda gerçekleşebilecek acil durumların Acil duş ve göz yıkama çeşmelerinin gereklilikleri ve yetkinlikleri Avrupa’da EN 15154, Kuzey Amerika’da ANSI / ISEA Z358.1-2014 standartlarında (Ortadoğu ve Avrupa dışı ülkelerde de genelde bu standart kabul görmektedir) şeklinde belirtilmiştir. EN 15154-1: Laboratuvarlarda kullanılan tesisata bağlı vücut duşlarını, EN 15154-2: Tüm alanlarda kullanılan tesisata bağlı göz yıkama çeşmelerini, EN 15154-3: Tesisata bağlı olmayan depolu vücut duşlarını, EN 15154-4: Tesisata bağlı olmayan depolu göz yıkama çeşmelerini kapsar. EN 15154-5: Planlanma aşamasındadır. Yayınlandığı zaman üretim tesislerinde kullanılacak tesisata bağlı duşları kapsayacağı öngörülmektedir.
Devamı için tıklayın İlginizi çekebilir... Cephe Sistemleri ve Yangından Koruma YöntemleriMimari tasarımcılar, bina cephelerini, yapıların dış kabuğunu oluştururken aynı zamanda yangın güvenliği açısından seçimlerinde kritik rol oynarlar.... Ticari Bina Yapılarında İtfaiyecilerin Termal Risklerinin Makine Öğrenimi ile Tespitiİtfaiyeciler, acil durum müdahaleleri sırasında termal olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmakta, bu da onları önemli ölçüde yaralanma ve hatta ölüm r... Elektrik Tesislerinde Yüksek Frekanslı Bileşenlerin Isı Etkileri ve Örnek VakalarElektrik tesislerindeki en önemli kavramlardan biri tesislerin tükettikleri/ürettikleri gücün kalitesi ve tesisin elektrik şebekesine uyumluluğu konus... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.