
Uluslararası birçok yazılım firmasında üst düzey pozisyonlarda görev yapmış ve çalışmalarına kurucularından biri olduğu HSE Global’de Genel Müdür olarak devam eden Çetin Uygun ile iş sağlığı ve güvenliği yazılımı HSE Radar’ı ve “Sanal Müfettiş” ile “E-reçete” modüllerini konuştuk. Uygun, iki yıl kadar önce ortakları ile birlikte 6331 sayılı yasanın İş Sağlığı ve İş Güvenliği alanına getirdiği yasal mevzuatın tüm bileşenlerini, uyarı verebilen web tabanlı teknoloji ile yönetebilecek bir yazılım geliştirmek amacıyla HSE Global şirketini kurdu. Kısa sürede HSE Radar adını verdikleri İş Sağlığı ve Güvenliği yazılımını hayata geçirdiler. HSE Radar etkili bir denetim aracı olarak; kullanıcılara İş Sağlığı ve Güvenliği konularında mevzuat açısından ne durumda olduklarını, uyumsuzluk ve eksiklikleri ve buna bağlı olarak, işletmelerin ne kadar ceza alabileceklerini Sanal Müfettiş uygulaması ile birlikte raporlayabilme imkânı sunuyor.
Şirketiniz ve yazılımınız HSE Radar’ın detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirketimizin merkezi İzmir Teknokent’te yer alıyor. Şirketimiz iki yıl önce dört ortaklı olarak kuruldu ve kurulduğundan bu yana çok hızlı bir şekilde gelişim gösteriyor. Kısa sürede büyük şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmalarını kolaylıkla takip edebilecekleri, daha verimli ve güvenli olabilmelerini sağlayan bir yazılım olan HSE Radar’ı geliştirdik ve kullanıma sunduk. Bilindiği gibi Türkiye iş kazaları konusunda Avrupa’da bir numarada, dünyada ise üç numarada yer alan bir ülke konumunda. Yaklaşık olarak ayda 150 vatandaşımız iş kazaları nedeniyle yaşamlarını kaybediyor. Bu konudaki önlemlerden birisi 6331 sayılı kanunun çıkması ve OSGB’lerin oluşturulması oldu. Böylece şirketlerin denetlenmesi sağlandı ve iş yerlerinde; iş güvenliği uzmanları ile iş hekimleri görev yapmaya başladılar. Şirketler de iş güvenliği uygulamalarını sistemli olarak kontrol etmeye başladılar. Fakat dağınık ve büyük yapılardaki şirketlerde iş güvenliği uygulamalarının kontrol edilebilmesinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu aşamada HSE Radar yazılımı iş güvenliği uygulamalarının kontrol edebilmelerini kolaylaştırıyor ve sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.
Örneğin, HSE Radar kullanan müşterilerimiz arasında yer alan bir firmanın 600’ün üzerinde mağazası var ve her mağazada iş güvenliği açısından nelerin yapıldığı, nelerin eksik veya hatalı olduğu ve o mağazaya bir iş müfettişi girdiği takdirde ne kadar ceza kesilebileceği gibi konuları gerçek zamanlı olarak görme imkânı elde ediyorlar. HSE Radar izliyor, yol gösteriyor, raporluyor, eğitiyor ve yöneticilerin nerelerde problem olduğunu görebilmelerini sağlıyor.
Yazılım içerisinde düzeltici önlem faaliyetlerine yönelik bir kısım yer alıyor. Bu kısım otomatik açılıyor ve sorumlu kişilere rapor gönderiliyor ve gerekli işlemler yapılmadığı takdirde yöneticiye raporlar ulaştırılıyor. Örnek vermek gerekirse forkliftin ya da asansörlerin bakım tarihi geldiğinde bu sistem tarafında bildiriliyor ve hızlıca gerekli önlemler alınıyor. Bu özelliklerinden dolayı büyük şirketlerde, büyük gruplarda yazılımımız büyük ilgi görüyor.
Müşterileriniz arasında hangi şirketler bulunuyor?
İlk müşterimiz Koç Sistem olmuştu, sonrasında iş ortaklığı anlaşması yapıp tüm Koç Grubu adına fiyatlama yaptık. Koç Grubu şu anda bizi standart olarak almak istiyor ve kendi veri merkezleri üzerinden bulut tabanlı olarak bütün Koç Grubuna kiralama metoduyla iş birliğine başlıyoruz. Boyner ve Doğuş grubu da sistemimizi kullanmaya karar verdi ve tüm markaları ile şirketlerinde HSE Radar yazılımını kullanıyorlar.
HSE Radar’a benzer başka yazılımlar mevcut mu?
Benzer türden yazılımlar mevcut ancak HSE Radar’ın benzerlerine göre şöyle bir farkı var; yaptığımız benchmark’larda HSE Radar yüzde 97 seviyelerinde çıkarken diğerleri yüzde 30 seviyelerine ulaşıyor. Bunun önemli nedenlerinden birisi ekibimizin yazılımcı kökenli ve çok deneyimli olması. Diğeri ise sistemin esnek yapısı ve geri bildirim özelliği. Sistemin esnek yapısı nedeniyle program 50 kişi için de yapılsa 40.000 kişi için de yapılsa hiçbir değişiklik olmadan çalışabiliyor. Geri bildirim özelliği sayesinde de yapılması gereken çalışmalar uygulama tarihinden bir ay öncesinde programda bildiriliyor. Örneğin yangın tüpünün değişmesi, asansör bakım zamanı gibi. Yangın çıktığı zaman çalışmayan bir tüp ile hiçbir şey yapamazsınız ama program sayesinde tüpünüzün değişmesi sağlanabiliyor ya da asansör bakımlarını zamanında yaptırabiliyorsunuz. Birçok programda bu şekilde bir özellik bulunmuyor.
HSE Radar’ın başka yazılımlarda yer almayan diğer bir özelliği ise sanal müfettiş uygulaması. Sanal müfettiş tuşu sayesinde iş yerinize o sabah bir müfettiş geldiği takdirde eksiklerinize göre size ne kadarlık bir ceza keser onu görebiliyorsunuz. Eksikleri ve bu eksiklerin karşılığı olan ceza kısmını da gösteriyor. Yazdığımız özel raporlama kısmı sayesinde de değişik sektörlerdeki farklı firmalar ve yöneticileri ihtiyaçlarına göre raporlar alabiliyorlar. Çünkü bir bankanın ihtiyacı ile demir çelik sektörünün ihtiyacı farklı.
Programla ilgili bilgi verir misiniz?
Programda yapılacak düzenlemeleri üç aşamaya ayırdık. Servis Seviyesi-1 aşamasında basit düzenlemelere yer alıyor, Servis Seviyesi-2 aşamasında şirketlerin kendi isteklerine göre düzenlemeler gerçekleştirip programı kişiselleştiriyoruz. Servis Seviyesi-3 kısmında ise şirketin değişen iş süreçlerine göre ürün geliştirme planlıyoruz. Önce şirketin istekleri dinleniyor ve program ona göre şekillendirilerek gerekli eklemeler yapılıyor. Böylece isteğe yönelik bir modüle de sahip olunuyor. Yazılımın Türk Malı ve bize ait olması nedeniyle bu değişiklikleri rahatça yapabilme olanağına sahibiz.
HSE Radar’ın kamu kurumlarında da kullanılmasına yönelik çalışmalarınız bulunuyor mu?
Kamu kurumları bu kapsama 2019 ve sonrasında girecek. Fakat biz şimdiden hazır durumda olmak istiyoruz. 18001 - Occupational Health and Safety Management dünya standartıyla, Türkiye’deki 6333 sayılı kanunla ve yeni çıkacak ISO 45001 ile yüzde 100 uyumluyuz. Yani katma değerli ürün üretiyoruz ve sadece Türkiye’de değil dünya genelinde ülkelere satılabilecek kaliteli bir yazılımı gerçekleştiriyoruz. İlerleyen dönemde Türkiye’deki modellemeyi iş sağlığı ve güveliği konusunda sorun yaşayan ülkelere götürmeyi ve o ülkelerde de yine franchise modeliyle büyük şirketlerle çalışmayı hedefliyoruz.
Müşterilerinizden HSE Radar ile ilgili nasıl geri dönüşler almaktasınız?
Türkiye’nin dev şirketleriyle iletişime geçtik ve çalışıyoruz, bu da doğru bir şey yapmış olduğumuzu gösteriyor. Müşterilerimizden olumlu geri dönüşler geliyor, kullanıcılar memnuniyetlerini bildiriyorlar. En dikkat ettiğimiz konuların başında müşteri memnuniyeti geliyor. Bir yazılımı sadece satmak değil, kullanılıp verimli bir şekilde bundan cevap alınmasını, fayda elde edilmesini sağlamak çok önemli. Bu nedenle şirketimizde bir arkadaşımız sadece müşterilerden gelen geri dönüşler konusuyla ilgileniyor. Görülen eksiklikler varsa hemen gideriliyor ve üründen beklentilerin artmasıyla ilgili değişiklikler planlanıyor. Bu felsefe ile gidersek eminim daha çok müşteriye ulaşabiliriz.
HSE Radar’ın e-reçete modülüyle ilgili de sizden bilgi alabilir miyiz?
Bildiğiniz gibi Türkiye’de doktorlar artık hastalarla ilgili reçetelerini bilgisayar ile yazacaklar. Bu nedenle biz de e-reçete modülünü oluşturduk ve bu modülü kullanıcılarımıza ücretsiz olarak vermeye karar verdik. www.hseglobal.com.tr sitesine girip e-reçete uygulamasını ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirip e-reçete kesebileceğiniz gibi internet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan ulaşarak da e-reçetenizi kesebilirsiniz. Hatta 1 Mart 2018 den itibaren kullanımı kanunen mecburi olan e-imza ile de reçetenizi şu an bile kesebiliyorsunuz. E-Reçete hizmetinin diğer yazılım şirketleri tarafından yüksek rakamlara satıldığını görüyoruz ama biz halkımıza hizmet için ücretsiz vermeye karar verdik. Şu an birçok doktor kişisel olarak programımızı kullanıyor, kurumsal olarak kullanmak isteyenler de kendi database’lerini kullanmak istiyorlarsa bizimle irtibata geçiyorlar.
Hedefleriniz nelerdir?
2017 yılının sonu itibariyle 81 bin lisanslama yaptık. Şu an, sektörlere ayırarak diğer firmalarla da iletişime geçmeye başladık ve lisanslama sayımız hızla artıyor. Hedefimiz sistemimizi Türkiye’deki 22 milyon çalışana yaygınlaştırmak ve en sonunda Çalışma Bakanlığı’nın da sistem üzerinden yapılan çalışmaları gözlemleyebilmesini sağlamak. Yani bir sanal müfettiş sürekli gözlüyor ve size eksikliklerinizi bildiriyor ve siz de eksiklerinizi gideriyorsunuz. Sonuç olarak iş kazaları azalacak, bu kazalarda yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısı azalacak, verimlilik artacak. Türkiye olarak bu konuda çok eksiklerimiz var ve bunları giderirsek daha verimli çalışabileceğimize inanıyoruz.
Tüm bunlara ek olarak HSE Akademi’nin kuruluşunu gerçekleştiriyoruz. Biz lisanslamayı kullanıcı sayısı olarak değil çalışan sayısına göre gerçekleştiriyoruz ve yazılımı kullanmak isteyen bir firmanın kullanıcılarına beş günlük eğitim veriyoruz. Ancak şirketteki kullanıcıların ayrılması durumunda oluşacak ihtiyaçlar için HSE Akademi bünyesinde eğitimler düzenlenecek.