Muğla Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Raşit Çöl dergimizin sorularını yanıtladı. Projelerin onay yetkisinin itfaiye ekiplerinden alınmasının en büyük sorun olduğuna dikkat çeken Çöl, bu sorunun bir an evvel çözümlenmesi ve projelerin yapı ruhsatı verilmeden önce itfaiye onayından geçmesi yönündeki uygulamanın geri getirilmesinin gerektiği görüşünde.
İtfaiye ekiplerinin projelerin onay yetkisinin kendilerinden alınması en büyük sorun olarak görünüyor. Yönetmeliğin uygulayıcı biriminin katkısı alınmadan onaylanan projelerin uygulanması sonucu yapı kullanım izni alınmış yapılarda gözden kaçırılmış hususlar sebebiyle, yangın mevzuatı gereği ciddi tadilatlar gereken durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunun bir an evvel çözümlenmesi ve projelerin yapı ruhsatı verilmeden önce itfaiye onayından geçmesi yönündeki uygulamanın geri getirilmesi gerekiyor.
Öncelikle kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
1955 Muğla doğumluyum, evli ve 2 çocuk babasıyım. 1977-1978 yılları arası Marmaris Belediyesinde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1978-1991 yılları arasında Muğla Belediyesi Zabıta Amirliğinde Zabıta Memuru olarak görev yaptım. 1991 yılında Muğla Belediyesi İtfaiye Müdürü olarak atandım, 1998 yılında kurulan Türkiye İtfaiyeciler Birliği’nin kurucu üyeliğini yaptım. Birliğin yönetim ve denetim kurullarında uzun süre görev yaptım. Türkiye’de ve 18 Avrupa Ülkesinde düzenlenen fuar ve seminerlere bazılarında konuşmacı, bazılarında dinleyici olarak katıldım. Çeşitli güvenlik okullarında yangın güvenlik dersleri veriyorum. Adli bilirkişi ve uzman öğreticilik yapıyorum. 2014 Yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına atandım. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde İtfaiye Daire Başkanlığı görevine halen devam ediyorum.
Muğla Büyükşehir İtfaiyesi olarak şubeleriniz ve personeliz hakkında bilgi verebilir misiniz? İtfaiye personelinin gelişimi açısına ne tür eğitim faaliyetler yürütmektesiniz?
İlimizin 31 Mart 2014 tarihinde 6360 sayılı büyükşehir kanunu ile büyükşehir belediyesi statüsü kazanması ile itfaiye hizmetlerinin önemi, sorumluluk sahamızdaki ormanlık alanın çok olması ve yaz aylarında yaşanan turizm hareketliği nedeniyle teşkilatımız yoğun bir yapılanma çalışması içerisine girdi.
İl genelinde nüfus yoğunluğu, ulaşım imkânı ve coğrafi yapısı göz önüne alınarak, 13 amirlik ve 27 istasyon olmak üzere toplam 40 noktada vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Büyükşehir olmadan önce il genelinde çalışan toplam 305 personel varken büyükşehir olduktan sonra olaylara daha etkin ve hızlı müdahale edebilmek için personel sayımızı 513’e çıkarttık. 30 araç alımı yaparak, araç sayımızı ise 142’ye çıkarttık.
İtfaiye personelimiz Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin Hizmet İçi Eğitim Programına göre sürekli olarak eğitimlere tabii tutulmaktadır. Bunun yanında personelimizin teknik anlamda gelişimi için “Olay Yeri Psikolojisi”, “Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri”, “Temiz Hava Solunum Sistemleri Eğitimi”, “Pompa Seti Kullanıcı Eğitimi”, “Yangına Dayanaklı Kapı Eğitimi”, “Doğalgaz Yangın Eğitimi”, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Eğitim Yönetmelik”, “Baca ve Yağlı Kanal Temizleme Yöntem ve Teknikleri Eğitimi” aldı. İtfaiye şoförlerimiz için “İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi” verildi. Bunların dışında personelimize düzenli olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi”, “Risk Analizi Değerlendirme Eğitimi”, “İlkyardım Eğitimi” vb. eğitimler veriliyor. Hizmet İçi eğitimi veren personellere “Eğiticinin Eğitimi” belgesi aldırıldı. Büyükşehir olduktan sonra (31.03.2014) Resmi ve Özel kurumlardan gelen yangın eğitimi talepleri sonucunda 100 bin 251 kişiye, yangın eğitimi verildi. İtfaiye istasyonlarımızın konumlarına göre uzak mahallelere dağıtımını yaptığımız 127 adet yangına ilk müdahale tankerlerinin kullanımı ve yangın konusunda bilgilendirme sonunda 3125 vatandaşımıza, ayrıca mahalle eğitimi projesi kapsamında 1948 vatandaşımıza da yangın eğitimi verildi. Eğitimler düzenli aralıklarla verilmeye devam ediyor.
Büyükşehir İtfaiyesi olarak yangın, kaza, doğal afet gibi birçok konuda hizmet veriyorsunuz. İtfaiyeye yapılan ihbarları çoğunlukla hangi konular oluşturuyor?
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olarak ilimizde; her tür yangından trafik kazasına, su baskınlarından intihar vakalarına kadar 109 tür olaya müdahale etmekteyiz. İlimizde 10.11.2015 tarihinde 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kurulmasından sonra çağrı birimimiz buraya taşındı. İl genelinde tüm ihbarlar Acil Çağrı Merkezi’ne geliyor. Acil Çağrı Merkezindeki itfaiye birimimize en çok ihbar Ot Yangınları konusunda gelmekte, bunu sırasıyla kedi-köpek hayvan kurtarma, çöp-moloz vb. yangınları, sıkışmalı trafik kazaları, ev yangınları ve orman yangınları takip ediyor.
Muğla il geneli için düşünürsek yangının önlenmesi konusunda binalar ne kadar hazırlıklı?
İlimizde büyük ölçekli sanayileşmenin olmayışı bizim için, bina yangınların önlenmesi konusunda önemli bir avantaj. Genel itibariyle ilimizde konaklama tesisleri başta olmak üzere, kıyı tesisleri orta ölçekte üretim tesisleri, enerji tesisleri, akaryakıt tesisleri, eğlence yerleri, AVM’ler ile eğitim, sağlık, vb. alanlarda faaliyet gösteren binalar bulunuyor.
Bu binalarda ise; başvuru yapılması halinde ve denetimler sonucunda Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliği il genelinde ulusal standartlarda ve tam olarak uygulayarak, binalarımızın kayda değer kısmının yangına hazırlıklı hale getirdiğimizi düşünüyorum.
Bu kapsamda Büyükşehir İtfaiyesi olduğumuz günden bu yana ilimiz genelinde, 303 kamu kurumu, 680 iş yerinde yangın önlemleri açısından denetleme yapıldı, il genelinde işletme ve kurumlara yönetmelik doğrultusunda 3559 işletmeye yangın önlem raporu aldırıldı. Olası yangınlarda can ve mal kaybının önüne geçilmesi için gerekli önleme çalışmalarımızın aralıksız devam edeceğini ifade etmek isterim.
Özellikle güney illerimiz yaz aylarında çıkan orman yangınlarıyla gündeme geliyor? Bu yangınların çıkış nedenleri ve yangınların önlenmesi için alınan tedbirlerden bahsedebilir misiniz?
İhmal ve dikkatsizlik (Temizlik ateşi, anız yangını, sigara, vb.), kasıt ve tarla açma gibi sebeplerle orman yangınları çıkıyor. Bu kapsamda, % 68’i ormanlarla kaplı olan İlimizde coğrafi konuma göre istasyonlarımıza uzak olan mahallelerde itfaiye gelinceye kadar çıkabilecek kırsal yangınlara müdahale etmek üzere 127 adet 3 tonluk ilk müdahale yangın tankerini tüm ekipmanlarıyla muhtarlarımıza ve mahalle halkına eğitim vererek teslim ettik.
Türkiye’de yangın mevzuatına yönelik görmüş olduğunuz eksiklikler ve çözüm önerileriniz nelerdir?
İtfaiye ekiplerinin projelerin onay yetkisinin kendilerinden alınması en büyük sorun olarak görünüyor. Yönetmeliğin uygulayıcı biriminin katkısı alınmadan onaylanan projelerin uygulanması sonucu yapı kullanım izni alınmış yapılarda gözden kaçırılmış hususlar sebebiyle, yangın mevzuatı gereği ciddi tadilatlar gereken durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunun bir an evvel çözümlenmesi ve projelerin yapı ruhsatı verilmeden önce itfaiye onayından geçmesi yönündeki uygulamanın geri getirilmesi gerekiyor.
Ayrıca bölgemiz konaklama tesislerinin yoğun olduğu bir yer. Fakat yangın mevzuatındaki otellere özel şartlar bizim bölgemizdeki turizm otelciliğinden ziyade şehir otelciliğine daha yakın şeyler. Bu konuda da yangın mevzuatında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve bu yapılırken tüm itfaiyelerin görüşleri alınmalıdır.
Mevzuattaki hükümlerin diğer mevzuatlarla, zorunlu standartlarla çakışan kısımlarının revize edilmesi, uygulanabilirlikten uzak hükümlerde ise akla, fenne uygun çözümler üretilerek günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
İlimiz ve ülkemiz adına yangınsız, afetsiz, kazasız kayıpların yaşanmadığı günler diliyorum.