
Metrolarda Kameralı Güvenlik için Standartlar![]()
Engin Özer
EEC Elektrik Mühendisi Mühendislik Müdürü Son yıllarda terör faaliyetleri, cinsel saldırı, gasp, şiddet vb. olayların hızla artması ile toplu taşıma güvenliğinde de kaygılar önemli ölçüde artmıştır. Bu tehdit her zaman vardı ama günümüzde her zamankinden daha önemli bir mesele haline geldi. Kamera sistemleri, iyi mühendislik ve doğru çözüm ile uygulandığında bu gibi eylemleri önlemeye yardımcı olabilmektedir. Suç potansiyeli olan kişiler, kamera sistemlerinin varlığını öğrendikleri yerlerde bu faaliyetlerinden vazgeçmektedir. Bu bilinç, yolcuların da güvenlerini arttıracaktır. Metro istasyonunun ve trenin yolcuların girebileceği alanlarının %100’ü kameralar tarafından kaydedilmelidir. Ayrıca diğer güvenlik sistemleri ile entegre çalışabilmeli, herhangi bir risk anında tüm güvenlik sistemlerinin alarm senaryoları eş zamanlı devreye girmelidir.
PPM HESAPLAMA PPM (Pixel per Meter) (1 metreye düşen piksel sayısı) hesaplanması ile nerelerde ve ne netlikte kameralar kullanılması gerektiği tespit edilebilir. Örneğin, 2MP bir kameranın yatay çözünürlüğü 1920x1080’dir. Yani ekranda görünen görüntüyü yatayda 1920 piksel ve dikeyde 1080 piksel ile göstermektedir. Ekranda görünen yatay genişlik metre ile ölçüldüğünde 192 metre gözüküyorsa 1920piksel/192metre=10 piksel/metre=10PPMdir. Yani 1 metreye 10 piksel düşer. Değişik PPM değerlerindeki kazanımlar için örnek alınan tablo aşağıdaki gibidir. Algılama; 25 PPM (piksel/metre) Ortamdaki aktivitelerin gözlemlenmesine imkân verir. Genel İzleme; 66 PPM (piksel/metre) Öznenin şeklini, cinsiyetini, rengini, yaklaşık yüksekliğini bilme imkân verir. Tanıma; 125 PPM (piksel/metre) Video analitik modülünden insan yüzü ve numara plakası otomatik algılanmasına imkân verir. Tanımlama; 250 PPM (piksel/metre) Kişilerin göz rengini, dövmelerini, doğum lekelerini, vb. ayrıntılı tanımlama yapılmasına imkân verir. İlginizi çekebilir... Cephe Sistemleri ve Yangından Koruma YöntemleriMimari tasarımcılar, bina cephelerini, yapıların dış kabuğunu oluştururken aynı zamanda yangın güvenliği açısından seçimlerinde kritik rol oynarlar.... Ticari Bina Yapılarında İtfaiyecilerin Termal Risklerinin Makine Öğrenimi ile Tespitiİtfaiyeciler, acil durum müdahaleleri sırasında termal olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmakta, bu da onları önemli ölçüde yaralanma ve hatta ölüm r... Elektrik Tesislerinde Yüksek Frekanslı Bileşenlerin Isı Etkileri ve Örnek VakalarElektrik tesislerindeki en önemli kavramlardan biri tesislerin tükettikleri/ürettikleri gücün kalitesi ve tesisin elektrik şebekesine uyumluluğu konus... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.