
Bilgi, Güven Verir ve Güvenliğinizi Sağlar![]()
Bir yaz günüydü. Akşamüstü saat 06:00 civarında Yeşilköy’den Fatih’e doğru seyir halindeydim. İtfaiye komuta merkezi telsizinden, Bakırköy’de yangın olduğu ve itfaiye grubunun olay yerine olduğu anons edildi. Yangın yeri yakın olduğu için ben de gittim. Binadan yoğun siyah dumanlar yükseliyordu. İlk bakışta binanın tamamının yandığını sandım. Binaya iyice yaklaştığımda dumanın sadece binanın bodrum katından çıktığını gördüm. İtfaiye amiri beni fark edince yanıma geldi. Yangının bodrum katta otomobil koltuk kaplayıcısında çıktığını, koltuk içine yerleştirilen süngerlerin yandığını, yangının kontrol altında olduğunu söyledi.
İtfaiye amirine; “Bina içinde hasar var mı, içeride kalan var mı?” diye sorduğumda; “Binada yangın yok. Bütün daireler boşalmış, sadece üçüncü katta bulunan dairedekiler çıkmamışlar” dedi. Binaya girdim ve hasar var mı diye katları kontrole başladım. Oldukça lüks bir apartmandı. Dokuz katlı olan binanın her katında iki daire bulunuyordu. Merdiven basamakları ve duvarlar dumandan simsiyah olmuştu. Bazı dairelerin kapısı açıktı. İtfaiye kapıyı kırmasın diye yanlış düşünceyle açık bırakmışlardı. Kapısı açık bırakılan evlerinin içi duman dolmuştu.
Koltuk döşeme işlerinin çoğunda yaygın olarak yapay kauçuk (sünger) kullanılmaktadır. Değişik kalınlık ve yoğunlukta çeşitleri mevcuttur. Sünger yangınları, büyük oranda yoğun siyah bir duman oluşturur ve söndürmesi zordur. Bir koltuk içerisindeki kauçuğun yanmasıyla oluşan duman, bir gökdeleninin içini dolduracak kadar fazla olur. Sünger yangınından çıkan duman, ince parçacıklar dâhil, kükürt oksitler, karbon monoksit, uçucu organik bileşikler ve hidrokarbonlar gibi birçok maddeyi içerir. Hepsi zararlı ve/veya zehirlidir. Sünger yangınlarında oluşan dumandan uzak durulmalıdır. Süngerin kullanılmadığı yer çok azdır. Bazı evlerde, sünger kullanılan koltukların ve yatakların olduğu, bunların da zehirli duman çıkaracakları unutulmamalıdır. İlginizi çekebilir... Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç Anısınaİstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak uzun süre görev yapan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç; yangın güvenliği konusun... Yangının Kaynağını BulunGöreve başlayalı birkaç ay olmuştu. Bir yaz sabahı erkenden telefon çaldı.... Söndüğünden Emin OlmakJaponya'da itfaiye eğitimi yaptığım sırada hocalar derslerde 'Yangının söndürüldüğünden emin olun, söndüğüne karar verdikten sonra en az yarım... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.