
Tehlikeli Madde Sızıntılarının Önlenmesine Yönelik Beş İpucu![]()
Ian Hutcheson / Saint-Gobain Performance Plastics
Günümüzde itfaiye ekiplerinin görevleri arasında çok farklı kimyasal ve biyolojik sızıntıların temizlenmesi bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda itfaiyeciler bilinmeyen tehlikelerle yüz yüze kalabilmektedirler. Ancak diÄŸer yandan operasyonel etkinliklerinin en üst düzeye çıkartılabilmesi için tehlikeli madde personelinin mümkün olduÄŸunca hareketli ve rahat olmaları gereklidir. Buna ilave olarak temizlik iÅŸlemlerinin eksiksiz olarak tamamlanmış olmasını saÄŸlamak çalışanlarınızın, çevrenin ve iÅŸ faaliyetlerinizin saÄŸlığı açısından temel bir gerekliliktir.
AÅŸağıda potansiyel olarak tehlikeli endüstriyel ortamlarda mesleki saÄŸlık ve güvenliÄŸi saÄŸlamakla yükümlü kiÅŸiler için bazı ipuçları verilmiÅŸtir:
İpucu 1 - Önlemek En İyi Tedavidir
Tüm dünyada tehlikeli maddeler endüstriyel tesislerde üretildikçe, kullanıldıkça ve/veya depolandıkça potansiyel tehlikeli sızıntı veya dökülmeleri önlemek amacıyla kapsamlı koruma ve sınırlandırma prosedürlerinin uygulanmaya konulması gerekli hale gelmektedir. Avrupa Komisyonu’nun çevrim içi yayınlanan Önemli Kaza Raporlama Sistemi (eMARS)’a göre 1982 ila 2010 yılları arasında Avrupa BirliÄŸi’nin ilgili kurumlarına 700’den fazla önemli endüstriyel kaza raporlanmıştır. Bu endüstriyel kazaların yarısı kimya endüstrisinde meydana gelirken her beÅŸ kazadan bir tanesi petrokimyasal madde iÅŸleme ortamlarında meydana gelmiÅŸ olup, bu veriler söz konusu sektörlerin kendi güvenlik tedbirlerine artırmalarının zorunlu olduÄŸunu bir kez daha ortaya koymuÅŸtur.
Kazaları azaltmanın bir yöntemi de personele tehlikeli madde sınırlandırma protokollerinin takip edilmesinin öneminin gösterilmesidir. Bunu yapmanın yollarından bir tanesi tüm çalışma alanlarında iyi ÅŸekilde görülebilir ve uygun güvenlik tabelalarının kullanılması ve tehlikeli maddelerin kullanılması ya da taşınması aÅŸamasında güvenlik konusunun her fırsatta vurgulanmasıdır. Güvenlik ve tehlikeyi önleme kültürünün yerleÅŸtirilmesi tehlikelerin en aza indirilmesi anlamında en iyi stratejidir.
İpucu 2 - Çok Fazla EÄŸitim Diye Bir Åžey Yoktur
Kimyasal ve biyolojik tehlikeli maddelerin iÅŸlenmesine yönelik eÄŸitimlerin önemi küçümsenemez. Potansiyel dökülme lokasyonlarının yanında veya bu lokasyonlarda görev yapan personelin temas halinde oldukları belirli kimyasal maddeler konusunda detaylı olarak bilgilendirilmeleri ve bu kiÅŸilerin aynı zamanda sızıntıları tespit edebilmeleri ve bu sızıntıların raporlanması, durdurulması ve sınırlandırılması görevlerini yerine getirebilmeleri gereklidir.
İşçilerin kiÅŸisel koruyucu ekipmanın kullanımı ve de aynı zamanda ekipmanın bakım ve denetimi konularında eÄŸitilmeleri gereklidir. Hatırlatıcı kurslar, düzenli aralıklarla gerçekleÅŸtirilen tatbikatlar ve denetimler haftalık iÅŸ programının düzenli bir parçası haline gelmesi gereken zorunlu faaliyetler olup sadece eÄŸer zaman varsa yapılacak faaliyetler olmamalıdırlar.
EÄŸitimin bir parçası olarak personelin söz konusu sızıntı veya dökülmelere müdahale etmek için gerekli olan kiÅŸisel koruyucu ekipmanın nerede bulunduÄŸunu tam olarak bilmeleri gerekir. KiÅŸisel koruyucu ekipmanın potansiyel tehlikelere karşı özel olarak geliÅŸtirilmiÅŸ olması gerekli olup tehlikeli maddenin sınırlandırılması söz konusu ise elde yeterli miktarda ekipman bulunması gereklidir. Son olarak dökülen maddeler sınırlandırıldıktan sonra personelin bu maddelerin toplanması, nakledilmesi ve imha edilmesine yönelik olarak eÄŸitilmiÅŸ olması gereklidir. İpucu 3 - KiÅŸisel Koruyucu Ekipmanınızı Dikkatle Seçin
Acil durum müdahale ekiplerinin, hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmayan kimyasal ve biyolojik tehlikelere ve de tehlikeli bileÅŸikler meydana getirebilecek, istem dışı birleÅŸtirilen kimyasal maddelerin bir araya gelmeleri sonucuna karşı koruma altında olmaları gerekir. Bu sebeple, koruyucu ekipman seçerken mümkün olduÄŸunca fazla sayıda olası tehlikeyi göz önünde bulundurmanız ÅŸarttır.
Tehlikeli madde kazalarına yönelik olarak en yüksek seviyede kiÅŸisel koruyucu ekipman korunma seviyesi solunum aparatına sahip gaz geçirmeyen giysidir. Bu giysiler solunum sistemini, cildi, gözleri ve mukozayı tehlikeli maddelere karşı korurlar. Giysinin kimyasal ve biyolojik koruyucu maddelerden yapılmış olması alevlere karşı dirençli olması ve bir vizöre, botlara ve hem korunma hem de el becerisi saÄŸlayan özel katmanlı eldivenlere sahip olması gereklidir. Bu mümkün olan en yüksek koruma seviyesidir ve bilinmeyen kimyasal tehlikeler ya da farklı bileÅŸiklerin kaza eseri ortaya çıkan kombinasyonlarından da yol açtı ve tehlikeli maddeler ile çalışırken her zaman giyilmesi gereklidir.
Acil durum müdahale ekibinizin çok farklı tehlikeli kimyasal ve biyolojik maddi kazalarında tam anlamıyla korunmalarını saÄŸlamak için örneÄŸin Avrupa’daki EN 943 ve Amerika’daki NFPA 1991 standartları gibi uluslararası standartlara uygun olarak sertifikalandırılmış ve test edilmiÅŸ kimyasal koruyucu gaz geçirmez giysiler dilemeleri önerilir. Buna ilave olarak koruyucu giysinizi seçerken kullanımı, saklanması ve bakım anlamındaki gerekliliklere uyum anlamında giysiyi incelemeniz gerekir. Bu sayede giysiye gerek olduÄŸu zaman hazır ve ulaşılabilir olduÄŸundan emin olursunuz.
GüvenliÄŸe ilave olarak koruyucu giysinin aynı zamanda hafif, esnek ve rahat da olması gereklidir. Koruyucu giysi aynı zamanda iÅŸçilerin görevlerini yerine getirebilmeleri için onlara hareket esnekliÄŸi de vermelidir. Göz önünde bulundurulması gereken bir diÄŸer önemli nokta da tehlikeli madde sızıntı temizlik iÅŸçilerinin kolayca ayırt edilebiliyor olmasıdır. Bu sebeple pek çok koruyucu giysi parlak renklerde üretilmektedir.
İpucu 4 - Maruz Kalma Seviyesini Azaltın ve Temizlik İşlemlerini Yakından İzleyin
Bütün çabalara raÄŸmen kazalar ya da hatalar bazen meydana gelmektedir. Bir acil durum söz konusu olduÄŸu zaman birinci öncelik güvenlik anlamında bir fonksiyonu olmayan personelin derhal tahliye edilmesi suretiyle tehlikeli maddeye maruz kalma seviyesini azaltmaktır. İşçilerin tehlikeli maddeye maruz kalmasını ve potansiyel çevre kirliliÄŸini önlemek amacıyla temizlik iÅŸlemlerinin mümkün olduÄŸunca kapsamlı bir ÅŸekilde yürütülmesi gereklidir.
Denetim protokollerinin mümkün olduÄŸunca yakından takip edilmesi önemlidir. Koruyucu giysiler dahil olmak üzere tehlikeli kimyasallara maruz kalmış olan tüm ekipmanların imha edilmeden önce veya yeniden bir acil durumda kullanılmak üzere saklanmadan önce detaylı ÅŸekilde temizlenmiÅŸ olması ve kontaminasyondan arındırılmış olması gerekir. Bu yönergelere uyulması ve kiÅŸisel koruyucu ekipmanın doÄŸru ÅŸekilde saklanması bu ekipmanların raf ömürlerini de uzatacaktır.
İpucu 5 - Düzenlemelerin Ötesine Geçmek
Her ülkenin çevre ve güvenlik düzenlemeleri farklıdır ve yerel kanunları bilmek ve bunlara uymak sizin sorumluluÄŸunuzdur. Kendi iÅŸ faaliyetlerinizin çıkarı için bu düzenlemelerin de ötesine geçmeniz gerekir. Bunun daha azı hukuki anlamda sizi riske atacaktır.
Ortaklarımızın ve tedarikçilerinizin de en sıkı güvenlik standartlarını ve düzenlemelerini takip edip bunlara uyduklarından emin olun. Pek çok vakada onların prosedürleri ve protokolleri sizin mevzuatta kendi uyumunuzu ortaya koyma anlamında size yardımcı olabilecektir.
Son olarak tehlikeli bir madde dökülmesi söz konusu olduÄŸunda olay sonrasında gerçekleÅŸtirilecek olan incelemenin mümkün olduÄŸunca kapsamlı ve ÅŸeffaf olmasını saÄŸlayın. Bir temel sebep analizi gerçekleÅŸtirin ve düzeltici aksiyon gerçekleÅŸtirin. Hatalardan nasıl ders aldığınızı ortaya koyabilme becerisine sahip olun. İlginizi çekebilir... Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Elektrik TesisatıElektrik tesisatının tasarlanmasıyla birlikte doÄŸru ekipman seçiminin yanında patlayıcı ortamlarda kullanılacak kablonun seçiminden ex-proof ekipmana ... ISPFIRE Sapfir Markalı Yangın Söndürme Modülleri ile Yat ve Liman Yangınlarına İlk MüdahaleÜlkemizde her yıl onlarca yat, limanda veya seyir esnasında farklı sebeplerle yanmaktadır. Bu istenmeyen durum, maddi zararların yanı sıra bazen can k... Bir Mega Yangının Åžiddeti, Söndürme Operasyonları ve Önceki Yanıkların EtkileÅŸimleriyle Azaltıldı1980'lerin ortalarından bu yana, batı ABD'deki ormanlarda yanmış alan miktarı ve yüksek ÅŸiddetli yangın oranı artmıştır (Westerling 2016, Park... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.