
Otomatik Yangın Alarmlarının Güvenilirliği ve Rafineri Güvenliği Üzerindeki Etkisi![]()
I K BAKIROV - N A ABDULLIN - Z H PAVLOVA Ufa Devlet Petrol Teknolojisi Üniversitesi, Rusya Federasyonu 1. Giriş Petrol rafinerilerinde çıkan yangınlar bölgedeki yanıcı ve hafif-değişken maddelerin yüksek konsantrasyonu nedeniyle çok hızlı gelişebilir, büyük hasara neden olabilir ve tesiste çalışan insanların ölümüne sebep olabilir. 2 Şubat 1953'te bir Banshneft- UNPZ ANK PJSC tesisi olan Ufa Rafinerisi'nin Lenin Nişanı Petrol alanındaki petrol ürünleri rezervuarında çıkan yangında 23 itfaiyeci hayatını kaybetti [1]. 20 Ocak 1954’de yine Ufa Rafinerisi'nin Lenin Nişanı alanında çıkan bir yangında 33 tesis görevlisi bir itfaiyeci 1 No'lu katalitik parçalayıcıda meydana gelen patlama sonucu hayatlarını kaybettiler. 1 Ocak 1999'da Novo-Ufa rafinerisi AVTM-9 tesisinde bir yangın meydana geldi ve patlamada iki itfaiye çalışanı yanıklara maruz kaldılar ve bir itfaiyeci PCh-12 hayatını kaybetti. 16 Temmuz 2016 gecesi, sabaha karşı dört sularında bir yangın ve patlama sonucunda Bashneft-Ufaneftekhim rafinerisinde 3 kişinin cesedi bulundu. Bu örneklerden özet olarak rafinerilerde yangınların diğer tesislerdeki kadar sık çıkmadığı ancak ciddi sonuçlarının olabileceği açık olarak görülmektedir. Petrol tankları, petrol pompalarının hepsi ve diğer üretim tesisleri yangının hızla gelişmesini engelleyen yangın detektörleriyle donatılmalıdır. Yangın detektörü önemli bir teknik araçtır ve çalışabilir olması Otomatik Yangın Alarmı Tesisat Sistemini (Automatic fire alarm installation system _ AUPS) etkiler. yangın sonucu ölümün nedenlerinin araştırılması ve analizi rafineride yangın güvenliğinin organize edilmesi ve Otomatik Yangın Alarmı Tesisat Sistemi’nin teknik unsurların iyileştirilmesi için önemli hususlardır. Çarşamba günü itfaiyeye yanlış bir ihbarın, yangının olduğu yere 8 dakikaya kadar olan ulaşma süresinin sağlanmasıyla, devletimize olan maliyeti 10 bin rubledir. Bu genellikle sık olamamaktadır ancak böyle bir çağrıda itfaiyeciler ortalama 2 dakikada merkezlerinden hareket ederler [2].
İlginizi çekebilir... Cephe Sistemleri ve Yangından Koruma YöntemleriMimari tasarımcılar, bina cephelerini, yapıların dış kabuğunu oluştururken aynı zamanda yangın güvenliği açısından seçimlerinde kritik rol oynarlar.... Ticari Bina Yapılarında İtfaiyecilerin Termal Risklerinin Makine Öğrenimi ile Tespitiİtfaiyeciler, acil durum müdahaleleri sırasında termal olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmakta, bu da onları önemli ölçüde yaralanma ve hatta ölüm r... Elektrik Tesislerinde Yüksek Frekanslı Bileşenlerin Isı Etkileri ve Örnek VakalarElektrik tesislerindeki en önemli kavramlardan biri tesislerin tükettikleri/ürettikleri gücün kalitesi ve tesisin elektrik şebekesine uyumluluğu konus... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.