REN Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bayraklılar, sektördeki faaliyetleri ve gelecek hedeflerine yönelik dergimize açıklamalarda bulundu. Herkesle değil, fark yaratmak isteyenlerle çalışmak istediklerine dikkat çeken Bayraklılar, sektörde çok sayıda firmanın olmasının renklilik olduğunu ve rekabeti artırarak iyinin, daha iyi olmasını sağladığını dile getirdi.
Öncelikle kendinizden ve firmanızdan kısaca bahsedebilir misiniz?
İstanbul doğumluyum, 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum, takibinde aynı üniversitenin Isı Tekniği ve Termodinamik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yaptım.
2008 yılı başlarında Ren’i kurduk. Ren, kurulduğu günden bu yana geçen süreçte, yol arkadaşlarımızla birlikte edindiğimiz tüm bilgileri ve tecrübeleri biriktirdiğimiz potadır. Bu pota aynı zamanda Ren’in bilinçaltını oluşturmaktadır. Değerlerine bağlı, yeniliklere açık, iç ve dış pazarlardaki fırsatları iyi değerlendirebilen; müşterilerine, çalışanlarına, tedarikçilerine ve rakiplerine karşı aldığı sorumlulukların farkında; güvenli, yüksek kaliteli, çevreci ve uygun maliyetli ürünlerin mekanik projelerde yer almasını sağlayan; müşterilerimiz ile birlikte anlaştığımız iş planlarına uyan ve tüm bunları gerçekleştirirken, çalışanlarının kariyer gelişimine yardımcı olmaya çalışan yönetim anlayışını benimsiyoruz.
Ren olarak ana konumuz düşük basınçlı su sisi yangın söndürme sistemleridir. Daha az sayıda püskürtme başlığı, daha küçük çaplarda borulama ve çok daha düşük pompa debileri ile eski sistemlere nazaran çok daha etkin ve güvenilir çözüm sağlayan bu sistem aynı zamanda su deposu hacimlerinin küçülmesine ve işletme maliyetlerinin de azalmasına sebebiyet verdiğinden geleceğin yangın söndürme sistemi olacağına inanıyoruz.
Endüstriyel pişirme alanları, davlumbaz söndürme sistemleri, tarihi ve kültürel binalar, ibadet yerleri, müzeler, eski oteller, makine, türbin, jeneratör odaları, pompa daireleri, CNC tezgahları, yanıcı biyolojik hammadde depoları, konveyör hatları, otoparklar, binalar, apartmanlar, hastaneler, enstitüler, toplantı alanları, ofisler, okullar, üniversiteler, atriumlar, tüneller, metro istasyonları, alt geçitler, gemi makine daireleri, gemi yaşam mahalleri, temiz odalar, su sisi perdeleri gibi çok geniş uygulama alanı olan düşük basınçlı su sisi sistemlerinin ülkemizde giderek yaygınlaşması konusunda önde gelen proje firmaları ile ortak çalışmalarımız sürmektedir. Proje firmaları için gerekli tüm teknik desteği (şartname, tasarım, hidrolik hesap) uluslararası standartları baz alarak sunmaktayız.
Buna ek olarak ürün yelpazemizde HVAC grubu cihazlar (kazan, boyler, kombi, ısı pompaları, solar paneller, havalandırma sistemleri) temiz su pompaları, atık su - drenaj pompaları, sirkülasyon pompaları, derin kuyu pompaları, ısıtma, soğutma ve iklimlendirme pompaları, arıtma pompaları, endüstriyel tip yangın kapıları, yangın dolapları ve yangın pompaları bulunmaktadır. Aynı zamanda karayollarında kullanılan buz önleme (de-icing) sistemleri konusunda faaliyet göstermekteyiz. Amacımız bu faaliyetleri, müşterilerimize sunduğumuz proje bazlı paket çözümler ile güçlendirip, enerji verimliliği üst düzey ve çevreci sistemlerin kullanılmasını ön plana çıkartmaktır. Ren olarak tüm bu bahsettiğimiz ürün grupları ile güçlü referanslara sahibiz.
Mekanik tesisat sektörüyle ilgili Türkiye’de görmüş olduğunuz sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Mekanik tesisat, yapılarımızda çok büyük önem arz etmektedir. Mekanik tesisatın bir yapıda hayat bulmasındaki temel prensipler insan vücudunda yer alan sistemler örnek alınarak oluşturulmuştur. Pompalar kalptir, borular damardır. Yapılarımızda tıpkı insan vücudu gibi solunum, sindirim, boşaltım, dolaşım, lenf ve sinir sistemleri vardır. Evlerimizde konforlu ve güvenli yaşayabilmenin altyapısını bu sistemler teşkil eder, ofislerimizde daha etkin çalışabilmemiz bu sistemler sayesindedir.
En temel sorunlar yukarıda bahsettiğim bilincin oturmamasından kaynaklanmaktadır. Bu bilinç kontrol ve onay mekanizmalarının güçlendirilmesi ile gerçekleşecektir. Standartlara uygun ve mühendislik hesapları yapılmış sistemler, güvenilir malzeme ve kaliteli işçilik bu sorunları önlemede ön şarttır. Bakımlar eksiksiz ve düzenli yapılmalıdır. Aynı zamanda, inşaat maliyetlerinde mekanik tesisat için ayrılan paylar her geçen yıl geri çekiliyor, bu da işçilik ve malzeme kalitesini çok etkiliyor. Bilinçsiz son kullanıcı mutfaktaki ankastre markası, İtalyan parkeler, birinci sınıf granitlerle döşenmiş bir ev aldığını sanıyor, ancak gelin görün ki mekanik tesisatı özensiz yapılan bir yapıda bunların hiçbir değeri yok.
Teknolojik alanda hızlı değişimler yaşanıyor. Mekanik tesisat sektörü açısından teknolojik gelişmelerin proje uygulamalarına ve ürünlere yansıması ne boyutta? Firma olarak yeni teknoloji ürünleriniz bulunuyor mu?
Teknolojiyi elimizden geldiği kadar yakından takip etmeye çalışıyoruz. Yüksek enerji sınıflı cihazların ve çevreci sistemlerin projelerde yer almasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yeni teknolojiler girişimci şirketler tarafından pazara sunuluyor. Sektörel dernekler, dergi reklamları, fuarlar ve yurtdışı fabrika gezileri üzerinden bilinç yaratma gayretlerinin yanında, proje firmalarına yapılan düzenli ziyaretler önem arz ediyor. Uluslararası standartlara göre imal edilmiş, ürün güvenilirliği test edilmiş, eşdeğer yurtdışı projelerde uygulanmış ve işlevselliği kanıtlanmış ürünlerin bizim pazarda yer bulmaması için bir neden görmüyoruz. Distribütörlüğünü üstlendiğimiz düşük basınçlı su sisi sitemlerinde kullanılan nozüller yeni teknoloji ürünler kategorisinde yer almaktadır.
Firma olarak gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Uzun vadeli hedeflerden kaçınıyoruz. Hedeflerimizi yıllık olarak tayin ediyoruz. Hayalperest bir yapımız yok, kolay olmayan ulaşılabilir hedefler belirleyip o hedefleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda oldukça başarılıyız. Eksiklere odaklanmak yerine elimizdekilerin değerini artıracak faaliyetlerin içinde yer almayı uygun görüyoruz. Bu yüzden önce insana yatırım yapıyoruz. 2018 hedeflerimizin %50’lik kısmını aldığımız yeni proje ile tamamladık. Aynı zamanda geleceğe dair tohumlar ekmeye devam ediyoruz. Şu anda ismini vermem doğru olmaz ancak yapımı 2021 yılında tamamlanacak ve dünyada başka bir örneği olmayan bir mega projenin yangın korunum altyapısını, yerli bir proje firması ile birlikte bu anlattığım yeni nesil söndürme sistemlerini kullanarak devam ettiriyoruz. Şimdinin gücüne inanıyoruz. Eğer geçmiş tecrübeleri, şimdi ile doğru çaprazlayabilirsek geleceğin istediğimiz gibi olacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz.
Sektörde çok sayıda firma yer alıyor. Ren Mühendislik olarak sektörde yer alan diğer firmalara göre ayrıştığınız kısımlar nelerdir?
Biz butik bir firmayız. Zamanımızı ve enerjimizi verimli kullanmaya özen göstermek zorundayız. Pazarlama stratejilerimizi oluştururken bunu baz alarak hareket ediyoruz. Herkesle değil, fark yaratmak isteyenlerle çalışmak istiyoruz. Sadece ithalat değil, aynı zamanda ihracat da yapıyoruz. Teknik altyapısı güçlü, uluslararası bir şirketiz. Müşterilerimiz ile sürekli ve sıcak iletişim halinde olmayı seviyoruz. Yerli imalatçılarımızı destekliyoruz, onlara yeni ürün grupları oluşturmalarında onlara destek veriyoruz, yeni pazarlara açılmaları için yol gösteriyoruz. Sektörde çok sayıda firma olması renkliliktir. Rekabeti artırır, iyiyi daha iyi yapar. Eğer iyi iseniz bundan endişe etmemeniz gerekir.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Ağırlıklı olarak mekanik tesisat üzerine konuştuk, ancak yangın tesisatı ile ilgili bir parantez açmayı faydalı görüyoruz. İnsanların can ve mal güvenliğini korumak amaçlı yapılan bu tesisat diğer tesisatlardan çok daha fazla önem arz ediyor. Bu konuda yapıcı faaliyetlerde bulunan kurumlara desteğimizi vermekten çekinmiyoruz. Ancak bu kurumların kendini geliştirmekte, eğitim çeşitliliğini artırmakta zorlandığının da farkındayız. Ren olarak bu kurumlarla dirsek teması halinde çalışmaya, bu süreçleri hızlandırmak adına gösterilecek çabaya ortak olmaya hazırız.