AYSO

Davlumbaz Söndürme Sistemi "AYG DAVLUMEX"

Davlumbaz Söndürme Sistemi "AYG DAVLUMEX"

20 Mart 2020 | TEKNİK MAKALE
213. Sayı (Mart 2020)
1.901 kez okundu

A YANGIN GÜVENLİK SISTEMLERİ

Ateş, icadından bu yana insanoğlunun en iyi dostu ve en kötü düşmanı olmuştur. Kontrol altında tutulan ateş ve açığa çıkardığı enerji, insanlık tarihinde yaşanan birçok gelişmenin temel taşıdır. Bu yüzden ateşin kontrol edilmesi ve amaca uygun kullanılması büyük bir önem taşımaktadır. İş kolu olarak ateşi yoğun kullanan sektörlerde ateşin izlenebilirliği işin süreğenliği içinde çoğu zaman unutulabilmektedir. Yemek pişirmeyi düşünün, günde üç öğün düzenli olarak mutfaklardan önümüze gelen bu lezzet akışı, ev ve restoran yangınlarının, endüstriyel mutfak yangınlarının temel nedenidir. Yemek pişirmek o kadar rutin bir işlemdir ki, kullanılan yüksek sıcaklıkların kolayca yangına sebebiyet vereceği unutulmaktadır. Her yemek kuruluşunun kalbini mutfaklar teşkil etmektedir. Mutfaklarda kullanılan sayısız yüksek sıcaklıkta pişirme ekipmanlarını koruma altına almanın önemi gün geçtikçe artmaktadır.Düzenli olarak temizlenmeyen davlumbazlarda yağ gibi yanıcı maddelerin yoğunluğu günden güne artar ve bu da yangın riskini arttırır.

Bugüne kadar yağ yangınları, doğru ve hızlı müdahale edilemediği için maddi kayıp, yaralanma ve ölümlere neden olmuştur. Benzin, gres yağı, boya inceltici ve solventler gibi daha geleneksel yanıcı sıvılardan farklı olarak, kızartmalarda kullanılan pişirme yağlarının kendiliğinden tutuşma sıcaklığı değişebilir. Kendiliğinden tutuşma, 285° C ila 385° C arasında herhangi bir aralıkta meydana gelebilir. Bu sebeple bu tip yangınların başlangıç aşamasında algılanması ve söndürülmesi için davlumbaz söndürme sistemleri geliştirilmiş ve kullanımı yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır. 5243 sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te; “MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır” İbaresi yer almaktadır

Yazının  devamı için tıklayın


 

İlginizi çekebilir...

Cephe Sistemleri ve Yangından Koruma Yöntemleri

Mimari tasarımcılar, bina cephelerini, yapıların dış kabuğunu oluştururken aynı zamanda yangın güvenliği açısından seçimlerinde kritik rol oynarlar....
23 Mayıs 2025

Ticari Bina Yapılarında İtfaiyecilerin Termal Risklerinin Makine Öğrenimi ile Tespiti

İtfaiyeciler, acil durum müdahaleleri sırasında termal olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmakta, bu da onları önemli ölçüde yaralanma ve hatta ölüm r...
23 Mayıs 2025

Elektrik Tesislerinde Yüksek Frekanslı Bileşenlerin Isı Etkileri ve Örnek Vakalar

Elektrik tesislerindeki en önemli kavramlardan biri tesislerin tükettikleri/ürettikleri gücün kalitesi ve tesisin elektrik şebekesine uyumluluğu konus...
23 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.