E-Dergi Oku 
E-Bültene Abone Olun
 
TOS+H EXPO 2020
B2B MEDYA

Davlumbaz Söndürme Sistemi "AYG DAVLUMEX"

Davlumbaz Söndürme Sistemi "AYG DAVLUMEX"

20 Mart 2020 | TEKNİK MAKALE
213. Sayı (Mart 2020)
308 kez okundu

A YANGIN GÜVENLİK SISTEMLERİ

Ateş, icadından bu yana insanoğlunun en iyi dostu ve en kötü düşmanı olmuştur. Kontrol altında tutulan ateş ve açığa çıkardığı enerji, insanlık tarihinde yaşanan birçok gelişmenin temel taşıdır. Bu yüzden ateşin kontrol edilmesi ve amaca uygun kullanılması büyük bir önem taşımaktadır. İş kolu olarak ateşi yoğun kullanan sektörlerde ateşin izlenebilirliği işin süreğenliği içinde çoğu zaman unutulabilmektedir. Yemek pişirmeyi düşünün, günde üç öğün düzenli olarak mutfaklardan önümüze gelen bu lezzet akışı, ev ve restoran yangınlarının, endüstriyel mutfak yangınlarının temel nedenidir. Yemek pişirmek o kadar rutin bir işlemdir ki, kullanılan yüksek sıcaklıkların kolayca yangına sebebiyet vereceği unutulmaktadır. Her yemek kuruluşunun kalbini mutfaklar teşkil etmektedir. Mutfaklarda kullanılan sayısız yüksek sıcaklıkta pişirme ekipmanlarını koruma altına almanın önemi gün geçtikçe artmaktadır.Düzenli olarak temizlenmeyen davlumbazlarda yağ gibi yanıcı maddelerin yoğunluğu günden güne artar ve bu da yangın riskini arttırır.

Bugüne kadar yağ yangınları, doğru ve hızlı müdahale edilemediği için maddi kayıp, yaralanma ve ölümlere neden olmuştur. Benzin, gres yağı, boya inceltici ve solventler gibi daha geleneksel yanıcı sıvılardan farklı olarak, kızartmalarda kullanılan pişirme yağlarının kendiliğinden tutuşma sıcaklığı değişebilir. Kendiliğinden tutuşma, 285° C ila 385° C arasında herhangi bir aralıkta meydana gelebilir. Bu sebeple bu tip yangınların başlangıç aşamasında algılanması ve söndürülmesi için davlumbaz söndürme sistemleri geliştirilmiş ve kullanımı yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır. 5243 sayılı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te; “MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır” İbaresi yer almaktadır

Yazının  devamı için tıklayın


 


İlginizi çekebilir...

Sismik İzolasyon ile Operasyonel Süreklilik

Kusursuz ve depreme dayanıklı olarak tasarlanan bir bina, depremin yıkıcı etkisinden kurtulabilir....
20 Mart 2020

Portatif Gaz Dedektörleri

Portatif gaz dedektörleri günümüz teknolojisinde büyük yer kaplamaktadır ve Kişisel Koruyucu Ekipman (PPE) kategorisine girmektedir....
20 Mart 2020

Kıvanç Group ile Yüksek Görünürlükte Devrim

İtfaiyecilerin ve işçilerin çalışma ortamında her saniyenin önemi çok büyük; hem ısı ve aleve karşı korunmak hem de fark edilmek, görünmek çok mühim. ...
21 Şubat 2020

 

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeşilBina Dergisi
  • Klima ve Soğutma Rehberi
  • Yangın ve Güvenlik Rehberi
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2020 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir.