
Su Spreyi Etkisi Altındaki Mutfak Yangını Üzerine Nümerik Simülasyonlu Vaka İncelemesi![]()
1. GİRİŞ Kültürel ve tarihi yapıların ticari kullanımlarının yanı sıra lezzetli atıştırmalıklar ve yiyecekler yöresel zenginliklerin en çekici faktörleri olmuş ve eski ve tarihi yapılarda mutfağın yeniden inşasının önünü açmıştır. Giderek daha fazla eski yapı; motorin ve gaz gibi, daha yüksek yangın riskleri getirecek, yeni yakıt sistemleri kullanılarak yeniden inşa edilmektedir. Daha da ötesi, tarihi yapılarda odun ateşi geleneksel yemek pişirme aracı olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen, daha az olan yangınla mücadele cihazları, yangın direnci düşük yapı ve kalabalık yerleşim düzeninde bir iyileştirme yapılmamış ve bu da yangının meydana gelip kontrolden çıkması durumunda ciddi yangın sonuçlarına yol açacaktır. Paris'teki Notre Dame yangını, Lijiang antik kenti yangını ve benzerleri, çok daha fazla dikkat gösterilmesi gereken, yenilenemeyen tarihi yapılara büyük zararlar vermektedir. Ahşap, bambu ve diğer benzer malzemeler tarihi yapılarda antika etkisini daha da kuvvetlendirmek için bina yapı elemanları olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, modern yüksek enerjili yakıt, geleneksel yakıttan (yanıcı malzemeler) daha yüksek yangın riski içerir. Bunun yanında ahşap bina malzemeleri modern beton yapılara nazaran çok daha fazla yanıcıdır. Binaları ticari olarak kullanılması gerekliliği ve eski tarihi binaların yangın riski etkisi arasındaki çatışmalarla nasıl başa çıkılacaktır? Bu dikkatimizi çekmesi gereken önemli bir konudur. Bu maka lede, eski ve tarihi binalarda yangın güvendiğini artırmak için su spreyi ve yangın alarmı tanıtılmış, yangın söndürme cihazlarının verimliliği karşılaştırılmıştır. Bilindiği gibi modern binalarda yangın risklerini ortadan kaldırmak için yangın detektörü, su spreyi ve diğer bazı ekipmanlar [1] yer almaktadır. İstatistiksel olarak, NFPA raporu [2], 1000 konut yapım malzemeleri yangını başına ölüm oranının çalışan duman alarmları olan evlerde, alarmları olmayan veya alarmları çalışmayanlara göre %55 daha düşük olduğunu bildirmektedir. Dahası, yemek pişirmenin bildirilen konut yangınlarının ve konut yangını yaralanmalarının önde gelen sebebidir ve NFPA raporuna göre [3] konut yangınındaki ölümlerin önde gelen ikinci nedenidir. Çin İtfaiye ve Kurtarma Yıllığının yangın verileri istatistiklerine göre [4] tarihi bina yangınları nedenlerine göre dört türe ayrılmıştır, insan faktörü, elektrik arızası, yıldırım düşmesi nedeniyle yangını ve diğer faktörler. İlginizi çekebilir... Cephe Sistemleri ve Yangından Koruma YöntemleriMimari tasarımcılar, bina cephelerini, yapıların dış kabuğunu oluştururken aynı zamanda yangın güvenliği açısından seçimlerinde kritik rol oynarlar.... Ticari Bina Yapılarında İtfaiyecilerin Termal Risklerinin Makine Öğrenimi ile Tespitiİtfaiyeciler, acil durum müdahaleleri sırasında termal olarak tehlikeli ortamlara maruz kalmakta, bu da onları önemli ölçüde yaralanma ve hatta ölüm r... Elektrik Tesislerinde Yüksek Frekanslı Bileşenlerin Isı Etkileri ve Örnek VakalarElektrik tesislerindeki en önemli kavramlardan biri tesislerin tükettikleri/ürettikleri gücün kalitesi ve tesisin elektrik şebekesine uyumluluğu konus... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.