AYSO

Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri, Yangın Önlemleri ve Bakımları

Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri, Yangın Önlemleri ve Bakımları

19 Ağustos 2022 | UZMAN GÖRÜŞÜ
232. Sayı (Temmuz-Ağustos 2022)
1.747 kez okundu

SEZER ASLAN

Yangın-Acil Durumlar ve Doğal Afetler Eğitim Uzmanı ve Danışman NFPA Member

Mutfak, herhangi bir restoran sahibinin geçim kaynağının kalbidir. Mutfakta şefler, müşterilerini memnun edecek görkemli yemekler yaratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak mutfak ne kadar iyi olursa olsun, potansiyel bir yangın riski taşırlar. Restoranlar yangın kazalarına diğer işletmelerden daha yatkındır. Ulusal Restoran Derneği'ne göre, restoran yangınlarının yaklaşık %57'si pişirme ekipmanlarından kaynaklanmaktadır. İstatistikler olmadan bile bu çok açık çünkü restoranlardaki mutfak personeli sürekli olarak yangınlara ve büyük ısı kaynaklarına maruz kalıyor. Bu ısı kaynakları bazen çeşitli nedenlerle yangın çıkmasına neden olmaktadır.

Bir restoranın mutfak alanı hassastır ve bu nedenle benzersiz bir yangın söndürme sistemi gerektirir. Mutfakta su bazlı yangın söndürücüler çalışmayabilir çünkü su eklendiğinde yağ yangınları daha çok yayılır. Bu nedenle, yangın felaketlerini azaltmak için restoranlar artık bir mutfak yangın söndürme sistemi kullanıyor.

MUTFAK YANGIN SÖNDÜRME SISTEMI NASIL ÇALIŞIR?

Davlumbaz yangın söndürme sistemlerinde tek fark, yangın söndürme sistemlerinin yangınları söndürmek için su yerine gazlar, sıvılar veya köpük maddeleri kullanmasıdır. Bastırma sistemleri için farklı markaların benzersiz tasarımları vardır; ancak ilkeler aynıdır. Sistem genellikle pişirme istasyonundaki davlumbaz ve içinden geçen gaz hattı ile bağlanır.Yangınların büyümesi için üç şeyin yerinde olması gerekir; yakıt, oksijen ve ısı. Sprinkler sistemi gibi davlumbaz söndürme sistemi de alev veya aşırı ısı algıladığında devreye girer. Isı arttıkça, eriyebilir bağlantı önceden belirlenmiş bir sıcaklıkta ayrılacak ve kablodaki gerilimi azaltacak ve sistemi etkinleştirecektir. Sistem devreye girdiğinde nozulları vasıtasıyla yaş kimyasalları ocağın üzerine boşaltırlar. Bu nozullar cihazların üzerinde ve pişirme istasyonunuzun davlumbazının üzerindeki havalandırma sisteminde bulunur. Islak kimyasallar, alevi kaplayarak ve oksijeni yok ederek yangınları çabucak söndürür. Çoğu mutfak davlumbaz söndürme sisteminde, sistem bir yangının ısısını yeterince erken algılamadığında mutfak personelinin onu faaliyete geçiren manuel bir çekme sistemi mevcuttur.

Davlumbaz söndürme sistemi, başka bir yangını ateşleyebilecek herhangi bir şok tehlikesini veya kıvılcımları ortadan kaldırmak için davlumbazın altındaki cihazlara ve çıkışlara giden gücü de kesecektir. Yangını yakıtından mahrum bırakmak için, söndürme sistemi de tüm cihazlara giden gazı kesecektir. Bu yöntem, mutfaktaki yangınların diğer istasyonlara yayılmasına izin vermeden durdurulmasına yardımcı olur.

Yazının devamı için tıklayın


 

İlginizi çekebilir...

Çeşitli Basınçlı Gaz Tüpleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

OSHA standardı 1910.253(b)(2)(ii): Binaların içinde, silindirler iyi korunan, iyi havalandırılan, kuru bir yerde, yağ veya petrol gibi son derece yanı...
16 Temmuz 2025

Çankaya'da Meydana Gelen 26 Katlı Site Yangını

Binalarımızda ve işletmelerimizde yangına karşı önlem alırken hiçbir zaman unutmamamız gereken en önemli şey, küçük bir yangının kısa bir sürede insan...
16 Temmuz 2025

Gemilerde Tankerlerde Gaz Serbest Bırakma (Gas Free) İşlemi

Sezer ASLAN Yangın, Acil Durumlar Deprem Eğitim Uzmanı Yangın Risk Analizi, Danışman, NFPA Member...
23 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.