
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri, Yangın Önlemleri ve Bakımları![]()
SEZER ASLAN Yangın-Acil Durumlar ve Doğal Afetler Eğitim Uzmanı ve Danışman NFPA Member Mutfak, herhangi bir restoran sahibinin geçim kaynağının kalbidir. Mutfakta şefler, müşterilerini memnun edecek görkemli yemekler yaratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak mutfak ne kadar iyi olursa olsun, potansiyel bir yangın riski taşırlar. Restoranlar yangın kazalarına diğer işletmelerden daha yatkındır. Ulusal Restoran Derneği'ne göre, restoran yangınlarının yaklaşık %57'si pişirme ekipmanlarından kaynaklanmaktadır. İstatistikler olmadan bile bu çok açık çünkü restoranlardaki mutfak personeli sürekli olarak yangınlara ve büyük ısı kaynaklarına maruz kalıyor. Bu ısı kaynakları bazen çeşitli nedenlerle yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bir restoranın mutfak alanı hassastır ve bu nedenle benzersiz bir yangın söndürme sistemi gerektirir. Mutfakta su bazlı yangın söndürücüler çalışmayabilir çünkü su eklendiğinde yağ yangınları daha çok yayılır. Bu nedenle, yangın felaketlerini azaltmak için restoranlar artık bir mutfak yangın söndürme sistemi kullanıyor. MUTFAK YANGIN SÖNDÜRME SISTEMI NASIL ÇALIŞIR? Davlumbaz yangın söndürme sistemlerinde tek fark, yangın söndürme sistemlerinin yangınları söndürmek için su yerine gazlar, sıvılar veya köpük maddeleri kullanmasıdır. Bastırma sistemleri için farklı markaların benzersiz tasarımları vardır; ancak ilkeler aynıdır. Sistem genellikle pişirme istasyonundaki davlumbaz ve içinden geçen gaz hattı ile bağlanır.Yangınların büyümesi için üç şeyin yerinde olması gerekir; yakıt, oksijen ve ısı. Sprinkler sistemi gibi davlumbaz söndürme sistemi de alev veya aşırı ısı algıladığında devreye girer. Isı arttıkça, eriyebilir bağlantı önceden belirlenmiş bir sıcaklıkta ayrılacak ve kablodaki gerilimi azaltacak ve sistemi etkinleştirecektir. Sistem devreye girdiğinde nozulları vasıtasıyla yaş kimyasalları ocağın üzerine boşaltırlar. Bu nozullar cihazların üzerinde ve pişirme istasyonunuzun davlumbazının üzerindeki havalandırma sisteminde bulunur. Islak kimyasallar, alevi kaplayarak ve oksijeni yok ederek yangınları çabucak söndürür. Çoğu mutfak davlumbaz söndürme sisteminde, sistem bir yangının ısısını yeterince erken algılamadığında mutfak personelinin onu faaliyete geçiren manuel bir çekme sistemi mevcuttur. Davlumbaz söndürme sistemi, başka bir yangını ateşleyebilecek herhangi bir şok tehlikesini veya kıvılcımları ortadan kaldırmak için davlumbazın altındaki cihazlara ve çıkışlara giden gücü de kesecektir. Yangını yakıtından mahrum bırakmak için, söndürme sistemi de tüm cihazlara giden gazı kesecektir. Bu yöntem, mutfaktaki yangınların diğer istasyonlara yayılmasına izin vermeden durdurulmasına yardımcı olur. İlginizi çekebilir... Çeşitli Basınçlı Gaz Tüpleri Hakkında Bilinmesi GerekenlerOSHA standardı 1910.253(b)(2)(ii): Binaların içinde, silindirler iyi korunan, iyi havalandırılan, kuru bir yerde, yağ veya petrol gibi son derece yanı... Çankaya'da Meydana Gelen 26 Katlı Site YangınıBinalarımızda ve işletmelerimizde yangına karşı önlem alırken hiçbir zaman unutmamamız gereken en önemli şey, küçük bir yangının kısa bir sürede insan... Gemilerde Tankerlerde Gaz Serbest Bırakma (Gas Free) İşlemiSezer ASLAN
Yangın, Acil Durumlar Deprem Eğitim Uzmanı
Yangın Risk Analizi, Danışman, NFPA Member... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.