
Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri, Yangın Önlemleri ve Bakımları![]()
SEZER ASLAN Yangın-Acil Durumlar ve DoÄŸal Afetler EÄŸitim Uzmanı ve Danışman NFPA Member Mutfak, herhangi bir restoran sahibinin geçim kaynağının kalbidir. Mutfakta ÅŸefler, müÅŸterilerini memnun edecek görkemli yemekler yaratmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak mutfak ne kadar iyi olursa olsun, potansiyel bir yangın riski taşırlar. Restoranlar yangın kazalarına diÄŸer iÅŸletmelerden daha yatkındır. Ulusal Restoran DerneÄŸi'ne göre, restoran yangınlarının yaklaşık %57'si piÅŸirme ekipmanlarından kaynaklanmaktadır. İstatistikler olmadan bile bu çok açık çünkü restoranlardaki mutfak personeli sürekli olarak yangınlara ve büyük ısı kaynaklarına maruz kalıyor. Bu ısı kaynakları bazen çeÅŸitli nedenlerle yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bir restoranın mutfak alanı hassastır ve bu nedenle benzersiz bir yangın söndürme sistemi gerektirir. Mutfakta su bazlı yangın söndürücüler çalışmayabilir çünkü su eklendiÄŸinde yaÄŸ yangınları daha çok yayılır. Bu nedenle, yangın felaketlerini azaltmak için restoranlar artık bir mutfak yangın söndürme sistemi kullanıyor. MUTFAK YANGIN SÖNDÜRME SISTEMI NASIL ÇALIÅžIR? Davlumbaz yangın söndürme sistemlerinde tek fark, yangın söndürme sistemlerinin yangınları söndürmek için su yerine gazlar, sıvılar veya köpük maddeleri kullanmasıdır. Bastırma sistemleri için farklı markaların benzersiz tasarımları vardır; ancak ilkeler aynıdır. Sistem genellikle piÅŸirme istasyonundaki davlumbaz ve içinden geçen gaz hattı ile baÄŸlanır.Yangınların büyümesi için üç ÅŸeyin yerinde olması gerekir; yakıt, oksijen ve ısı. Sprinkler sistemi gibi davlumbaz söndürme sistemi de alev veya aşırı ısı algıladığında devreye girer. Isı arttıkça, eriyebilir baÄŸlantı önceden belirlenmiÅŸ bir sıcaklıkta ayrılacak ve kablodaki gerilimi azaltacak ve sistemi etkinleÅŸtirecektir. Sistem devreye girdiÄŸinde nozulları vasıtasıyla yaÅŸ kimyasalları ocağın üzerine boÅŸaltırlar. Bu nozullar cihazların üzerinde ve piÅŸirme istasyonunuzun davlumbazının üzerindeki havalandırma sisteminde bulunur. Islak kimyasallar, alevi kaplayarak ve oksijeni yok ederek yangınları çabucak söndürür. ÇoÄŸu mutfak davlumbaz söndürme sisteminde, sistem bir yangının ısısını yeterince erken algılamadığında mutfak personelinin onu faaliyete geçiren manuel bir çekme sistemi mevcuttur. Davlumbaz söndürme sistemi, baÅŸka bir yangını ateÅŸleyebilecek herhangi bir ÅŸok tehlikesini veya kıvılcımları ortadan kaldırmak için davlumbazın altındaki cihazlara ve çıkışlara giden gücü de kesecektir. Yangını yakıtından mahrum bırakmak için, söndürme sistemi de tüm cihazlara giden gazı kesecektir. Bu yöntem, mutfaktaki yangınların diÄŸer istasyonlara yayılmasına izin vermeden durdurulmasına yardımcı olur. Yazının devamı için tıklayın İlginizi çekebilir... D Sınıfı Yangın Nedir?Sınıf D yangını, yanan metallerin varlığıyla karakterize edilir. Sadece belirli yanıcı metallere örnek olarak En yaygın yanıcı metal türlerinden bazıl... Bolu Kartalkaya'da Çıkan Otel Yangınında Bilinmeyen Gerçekler21 Ocak 2025'te meydana gelen Kartalkaya'daki 12 katlı Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 79 kiÅŸinin hayatını kaybetti, 50 kiÅŸi de yarala... Yangın Söndürme Cihazının TarihçesiEn eski yangın söndürücüler, bir kuyudan veya su kaynağından yangının olduÄŸu yere giden kovalı zincirlerdi.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.