Yangın ve Güvenlik Dergisi 93. Sayı (Mart 2006)

1 KIZGIN YAĞ YANGINLARI Yıllardan beri kızgııı yağlarııı meydaııa getirdiği yaııgmlar, ölümlere ve yaralaııııuılara ııedeıı olıırkeıı iş yerlerine de zarar veriyor. Her yıl İııgiltere 'de bımıııı ııedeıı oldıığıı yaklaşık 4000 kaza ve 130 öliim gerçekleşiyor. Bıı sayılar, İııgiliz lıiikii.ıııetiııi kızgııı yağ kazalanııı azaltmak üzere bir kaıııpaııya başlatmaya yöııeltirkeıı, Loııdra'da beş katlı bir otelde meydana geleıı yaııgıııdaıı hareket edeıı Loııdra Miihemlislik ve Matematik Fakiiltesiııde görev yapaıı ıılııslaranısı yaııgııı güveııliği ıızmaııı Gorrloıı Cooke da, kızgııı yağ yangıııl<ırıııuı sebepleri ve bu koııııda alıııabilecek önlemleri araştırdı. ____ ____ FSE Ekim 2005 IYANGIN ve GÜVENLiK SAYI 93 84 Kızgın Yağ Yangınları •• Onlenebilir Mi? Kuzey Londra'da bulunan oteldeki 80 odanın her birinin kapısının yanında, elektrikli ocaklar bulunuyordu. Odaların planlaması, ev - ofis rehberinde söz edilen ku ralların hiç birine uymamaktayd ı. Bu da, yangın riski taşıyan mutfak gibi yerlerin yangın çıkışına çok uzak yapılmış olması anlamına geliyor. Bu olayda da yangın çıkış kapısı, otelin giriş kapısı olarak tasarlanmış. Böyle bir tasarım da otelde kalan insanları n, herhangi bir kızgın yağ yangınında kapılardaki elektrikli ocakları geçerek kaçması ihtimalini çok zor ve tehlikeli bir hale getirdi. Çözüm Yolları Araştırma kapsamında birçok seçenek araştırıldı ve etkili olabilecek yöntemin yangın önleme sistemleri ve yönetiminde birkaç iyileştirme ve geliştirme olduğuna karar verildi. Seçenekler şunlardı : t Planlamayı ve kurulum ayarlarını olduğu gibi bırakmak: Onaylama mercilerinin de aralarında bulunduğu yetkililer tarafın dan tartışıldı ve kabul edilemez bulundu. t Elektrikli ocağı girişten başka bir yere almak: Bu seçenek kızgın yağların neden olduğu yangınları azaltsa da bu defa da gündelik iş kazalarına bir çözüm getiremiyor. t Elektrik ocaklarının üzer/erine pudra tozlu yangın söndürücüler asmak: Bu seçenek üzerine tartışma la r yer darlığı ve maliyet üzerine yoğunlaştı fakat en önemli sorun söndürülmüş tavanın daha sonra alev alma riskiydi. t Her odaya portatif birer yangın söndürücü ve yangın battaniyesi koymak ve odaları kiralayanlara yangın esnasında yapmaları gerekenleri anlatmak: Yangın yönetmeliğinde kiracılara önce ateşin üzerine yangın söndürücü tozu tutmaları sonra da yangın battaniyesiyle tavayı sarmaları öneriliyor. Fakat kullanıcıların yangın halinde panikleyip ne yapacakları nı bilememe ve alkollü olma riski yüzünden bu seçenek de kabul edilmedi. t Ocakların üzerine düşük basınçlı suyla çalışan bir yangın söndürme sistemi kurmak: Bu seçenek de pahalı olduğu için ve borulardan gelen su basıncının yeterli olmamasından dolayı kabul edilmedi. t Ocağın etrafına cam fiber yangın perdesi koymak: Bu seçenek de pahalı ve bakımı çok zor olduğu için kabul görmedi. Ayrıca bu sistemlerin herhangi bir yangın söndürücü özelliği de yok. t Yangın oluşmadan önce kiracıları uyaracak duman detektörü sistemine güvenmek: Bu yöntem; her odaya, birbirinden bağımsız detektör konulmadığında , detektör duyarl ı l ığına göre birçok yanlış alarma sebep olabileceğinden kabul edilmedi. Ayrıca bu tür detektörler kullanıcı lardan yüksek seviyede kontrol beklemektedir, eğer devamlı kontrol edilip, yanlış alarmları önlemek için piller değişti rilmezse bu da bir işe yaramayacaktır. t Elektrikli ocağı yerinde bırakıp sıcak tavaların ısı kontrolünü yapmak: Böylece hem kızgın yağların neden olduğu yangınlar önlenmiş olacak hem de kızartma yapılmaya devam edilebilecek. Bu son seçenek seçildi ve hem teknik hem de ticari olarak uygulanabilir görüldü. Bu yöntem dikkatlice yerleşti rilm iş termostatlar ve sigortalar yardım ıyla kusursuz bir şeki lde uygulanabilecek.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=