Yangın ve Güvenlik Dergisi 68. Sayı (Ocak-Şubat 2003)

Agenda 111.5. Biyolojik Savaş Maddelerinden Korunma Tedbirleri a. Genel Tedbirler - Sağlık, itfaiye, sivil savunmave diğer ilgili personel ve halk, biyolojik savaş hakkında bilgilendirilmelidir. -Bunlara hijyen kural ve esasları öğretilmelidir. - Bütün yurtta aşı, serum, ilaç, hastane, doktor ve sağlık personeli yeterliliği sağlanmalıdır. - Planlanan aşılar zamanında yapılmalı ve gerekli sihhi tedbirler alınmalıdır. - Biyolojik savaş maddelerine karşı koruyuculuk sağlayan malzemeler (maske, koruyucu elbise, kitler) temin edilmeli ve kullanılması öğretilmelidir. - Şahsi ve çevresel te mizliğe dikkat edilmelidir. - Su ve besin maddeleri temiz olarak kapal ı kaplarda bulu nd urulmalı ve gerektiğinde kaynatılmalıdır. - Hastalıklar, ilgili yerlere derhal haber verilmelidir. - Yetkililerin emir ve ta limatlarına uyulmalıdır. b. Bireysel Tedbirler - Varsa maske takılır. - Kirl e nm iş sahadan en kısa sürede uzaklaşılır. - Hiç bir şeye el sürülmez ve yere atılmış eşyalar alınmaz. - E_lbiseler düğmelenir, eldivenler giyilir ve açık yerler ka patılır. (kesik ve yaralar, yara bantı ile kapatılmalıdır.) - Yakınlarda sığınak varsa, sığınağa girilir. - Yanın ızda bulunan içecek ve yiyecekten başkasını yemeyin. - İçecek ve yiyecekleri kaynatın. - Kullanılacak malzeme ve araçları sterilize edin. -Vucudunuzu temiz tutun. - Hastalık halinde derhal doktora müracaat edin. - Şaşırmayın, heyecanlanmayın ve şaiyalara inanmayın. c. Toplu Korunma Toplu olarak korunma sığınaklar i le sağlanır. Sığınakların havalandırma tertibatlarının filtreli olması, giriş ve çı kışlarının iyi izole edilmesi gereklidir. Ayrıca sığınaklarda personele yetecek temizlik ve tedavi maddelerinin bulundurulması gereklidir. d. Sığınaklarda Uyulması Gerekli Kurallar - Sığınağa girenlerin temizliği yapılmalıdır. - Kontrolden geçirilmeyen gıda maddeleri ile su sığınağa sokulmamalıdır. ( ) - Yiyecek ve içeceklerin kapal ı kutularda bulundurulması , yiyeceklerin pişirilmeden yenmemesi ve suların kaynatılmadan içilmemesi gerekir. -Çöp ve dışkılar naylon torbalara doldurulmalı, ağızları bağlı tutulmalı ve dezenfekte edilmelidir. 111.6. Biyolojik Savaş Maddesi İle Kirlenen Personel ve Eşyanın Temizlenmesi Biyolojik taarruzdan sonra temizlenmek için en basit ve en tesirli yöntem, su ve sabunla yıkanmak ve yıkamaktır. a. Personelin Temizlenmesi: Biyolojik maddelere maruz kalan personel, s ıcak sabunlu su ile yıka nara k temizlenir, varsa mikrop öldürücü sabunlar kulla nılmalıdır. b. Eşyaların Temizlenmesi: Kirlenen elbise ve çamaşır ile diğer eşyalar ilk fırsatta sabunlu veya deterjan lı su ile yıkanır ya da kaynatılarak temizlenir. Koruyucu maske, filtre elemanları çıkarılarak dış ve iç kı sım la rı temiz bir bezle temizlenir, sonra ılık sabunlu suda yıkanır ve dezenfektan kimyasal eriyikler kullanılarak temizlenir. c. Yiyecek ve İçeceklerin Temizlenmesi: Biyolojik madde ile kirlenen yiyecek ve içeceğe çok fazla dikkat edilir. Yiyecek ve içecekler hastalık meydana getiren tabii kaynaklardır. Sağlık personeli tarafından yenmelerine ve içilmelerine müsaade edilmedikçe kulla nılmaz . Ancak aşağıda ki temizleme işlemleri yapıldıktan sonra yenilebilir ve içilebilir. - Taze sebze ve meyvelerin kirli kısımları kesilerek atılır ve bol su ile yıkanarak temizlenir. - Et ve buna benzer maddelerin 1-2 cm. kalınlığında üst kısımları kesilip atılarak veya pişirilerek temizlenir. Kuru yiyecek maddeleri için kaynatarak pişirme en iyi yoldur. - Karton ambalajlı yiyecek maddelerinde, ambalajın dış kısımları kireç kaymağı veya kimyasal bir madde ile silinir. Kuruduktan sonra dış kısımları atılır ve kullanılacak hale geti rilmiş olur. - Teneke ve cam veya plastik a mbalajlı yiyecek maddeleri kutusu açılmadan evvel 15 dakika suda kaynatılarak veya su ve sabunla yıkanarak ya da mikrop öldürücüde dezenfekte edilerek temizlenir. Kural olarak açıktaki bütün sular dökülmelidir. Ancak bu gibi sular kullanmak mecburiyetinde kalını rsa su iyice kaynatılma lı (en az 15 dakika ) ve içine su arıtma tabletleri atılmalıdır. Kapalı kap ve su şişelerindeki su, dış yüzeyleri temizlenmek sııretiyle içilecek hale getirilir. Çeşme ve akarsuların suları tıbbi kontrolden geçmeden içilmemeli ve kullanılmamal ı dır. - Binaların Temizlenmesi: Özellikle ahşap binaların temizlenmesi güçtür. Binalar kireç kaymağı ile fırçalanarak veya süngerle, sıcak sabunlu su ile veya çamaşır sodası i le yıkanarak veyahut havalandırılarak temizlenir. Ayrıca binalar, biyolojik temizleyici madde kullanılarak da temizlenir. - Açı k Yerlerin Temizlenmesi : Güneş ışığının bir çok mikroorgan izmaları öldürücü etkisi olduğundan, genel olarak açıktaki gölgesiz yerleri temizleyebilir. Bununla beraber alçak ısılarda gölgeli bölgeler saatlerce tehlikeli olarak kalabilir. Geniş bölgelerin temizlenmesi mümkün değildi r. Ancak, kirletildiğinden şüphe edilen önemli bölgeler, kimyasal temizleyiciler ve kostik soda eriyiği gibi temizleme maddeleri kullanılarak temizlenir. 0 Yangın ve Güvenlik m Sayı 68 Ocak-Şubat 2003 ---------------- .. .,

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=