Yangın ve Güvenlik Dergisi 232. Sayı (Temmuz-Ağustos 2022)
27 YANGIN ve GÜVENLİK • Temmuz-Ağustos / 2022 UZMAN GÖRÜŞÜ rek yangınları çabucak söndürür. Çoğu mutfak davlumbaz söndürme sisteminde, sistem bir yangının ısısını yeterince erken algılamadığında mutfak personelinin onu faaliyete geçiren manuel bir çekme sistemi mevcuttur. Davlumbaz söndürme sistemi, başka bir yangını ateş- leyebilecek herhangi bir şok tehlikesini veya kıvılcımları ortadan kaldırmak için davlumbazın altındaki cihazlara ve çıkışlara giden gücü de kesecektir. Yangını yakıtından mahrum bırakmak için, söndürme sistemi de tüm cihazlara giden gazı kesecektir. Bu yöntem, mutfaktaki yangınların diğer istasyonlara yayılmasına izin vermeden durdurul- masına yardımcı olur. DAVLUMBAZ YANGIN SÖNDÜRME SISTEMLERI NERELERDE GEREKLIDIR? Mutfak yangınları tehlikelidir ve hızla kontrolden çıka- bilir. Bu nedenle tüm restoran ve ticari mutfaklarda dav- lumbaz yangın söndürme sistemlerine ihtiyaç duyulmakta- dır. Yangınları kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için bir güvenlik önlemi görevi görür. Ayrıca sistem, mutfağın tüm işleyişini kapatmadan yangınların söndürülmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, restoran mutfaklarında çoğu yangın söndürme sistemini mevcuttur; Binaların Yangın- dan Korunması Hakkında Yönetmelik 4’üncü Bölüm : MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır. Uygulama alanları; • Restoranlar • Oteller • Villalar • Alışveriş merkezleri • Okullar • Hastanenler • Endüstri alanları • Havaalanları mutfakları DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SISTEMININ FAYDALARI NELERDIR? • Yangının ticari bir mutfağa olası zararını azaltır. • Bir istasyondayken yangını durdurduğu için, bir yangın olayı sonrasında işçiler kolaylıkla temizlik yapabilirler. • Sadece bir istasyon ve içindeki yiyecekler etkilenir. • Sistemin kullanımı kolaydır. • Mutfaktaki diğer yiyeceklerde kimyasal bulaşmayı önle- yebilirsiniz. Davlumbaz söndürme sistemlerinde kullanılan Islak kimyasal söndürme sistemi, modern ticari mutfaklarda yağ ve gres yangınlarının oluştuğu açık alev, sıcak pişirme yüzeyi ve aşırı yağ yüklü ortam gibi potansiyel tehditlerden korumak için kullanılır. Sistem tasarımı NFPA 96 ve NFPA 17A Standartlarına uygundur. TICARI MUTFAK YANGIN SÖNDÜRME SISTEMI DENETIMLERI: NE BEKLEMELI, GEREKSINIMLER VE NASIL HAZIRLANMALI? Mutfak yangın söndürme sistemi denetimleri güvenlik için hayati öneme sahiptir. Her büyüklükteki mutfakta, restoran davlumbaz yangın söndürme sistemleri yağ ve kir birikmesine neden olur. Bu birikme, düzenli olarak temizlenmediğinde, yangını söndürmek için soba, fritöz veya ızgara ateşi kaynağı üzerinde ıslak kimyasalları dağıt- mak için kullanılan memeleri sonunda tıkayacaktır. Bu, ticari mutfaklarda ciddi bir yangın tehlikesine neden olur. İşletmenin güvenliğinin sağlaması için restoran yangın söndürme sistemleri yeterince korumalıdır. Peki, sistemlerin iyi çalışır durumda kalmasını ve işlet- menin güvende kalmasını sağlamak için ne sıklıkla mutfak söndürme sistemi incelemelerine ve servisine ihtiyaç var? • Denetim zaman çizelgelerini ve mutfak yangın sön- dürme sistemi gereksinimlerinin neler olduğu bilin- melidir • Denetimler için uygun şekilde hazırlanılmalıdır • Mutfak yangın söndürme sistemleri düzenli olarak temizlenmelidir RESTORAN DAVLUMBAZ YANGIN SÖNDÜRME SISTEMLERININ DENETIMLERI NE SIKLIKTA YAPILMALIDIR? NFPA 96, lisanslı bir yangın koruma şirketi tarafından altı ayda bir restoran mutfak davlumbaz yangın söndürme
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=