Yangın ve Güvenlik Dergisi 210. Sayı (Ekim 2019)

32 Yangın ve Güvenlik / Ekim 2019 yanginguvenlik.com.tr G ünümüzde büyük ticari mutfaklarında, ortamdaki yüksek ısı ve yanıcı yağlar sebebiyle sürekli olarak bir yangın riski bulunuyor. Bu gibi alanlarda kulla- nılan davlumbazlar için gerekli önlemler alınarak yangına sebebiyet vermeleri engellenmeli. Bu sebeple de davlumbaz söndürme sistemlerine gerek duyuluyor. Davlumbaz, davlumbazın bacası ve pişirme ünitelerinde meydana gelen yangınlar büyük risk taşırlar. Oluşabilecek yangın, binalardaki bacalardan içeri çekilerek tehlikenin büyümesine sebebiyet verebilir. Bu tür yangınlarda kim- yasal sıvı söndürücülü mutfak davlumbaz söndürme sis- temleri kullanılır. Bulunduğu ortamdaki havayı temizlemek için kullanılan davlumbazlar içerideki havayı mahallin dışına çıkarırlar. Böylece özellikle yağ gibi yanıcı maddeleri bünye- lerinde biriktirirler. Uzun süre temizlenmeyen yağ gibi yanıcı maddelerin yoğunluğu günden güne artar ve yangın çıkma olasılığı yükselir. Davlumbaz içerisinde bu şekilde biriken yağ gibi tutuşmuş sıvıları diğer yangın söndürme sistemleriyle söndürmek oldukça zordur ve özel uygulamalar gerektirir. Bu uygulamalar 2009 senesinde çıkarılan “Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği”nde de yerini aldı (MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılmalı ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatı kurulması şarttır). Bu yönetmelik sayesinde, davlumbaz sön- dürme sistemleri çok daha önemli bir hal aldı ve yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Restoranlar, oteller, endüstriyel tesisler, alışveriş merkez- leri, havaalanları, okullar ve hastanelerin davlumbaz, filtre ve baca içleri, ocaklar, kuzineler, ızgaralar ve benzeri diğer pişirme elemanlarının bulunduğu bölgeler sistemin kullanım alanları arasında. Mutfak davlumbaz söndürme sistemi UL300 ( Underwri- ter’s Laboratories ) standartlarını sağlamalı. Sistem, NFPA96 (Standart for the Installation of Equipment for the Remo- val of Smoke and Grease-Laden Vapors from Commercial Cooking Equipment) ve 17A (Wet Chemical Extingushing System) standartlarına uygun olmalı. Mutfak mahallerinde yer alan davlumbazlar için düşük PH değerli özel söndürme sıvısı ile söndürme yapılmakta. Söndürücü kimyasal APC (Aaqueous Potassium Carbonate) olup, söndürme sonrası kolayca temizlenebilmekte. Kullanılacak silindirler, TPED onaylı CE belgeli olup; sis- tem borulaması, SCH40 siyah çelik boru veya paslanmaz çelik boru ile yapılmalı. Firmamız, davlumbaz söndürme sistemi ile mutfaklarda oluşabilecek yangın tehlikelerini minimuma indirerek verimli ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamalarına olanak tanımakta. Bu sayede oluşabilecek mutfak yangınla- rından korunarak çalışanların da can güvenliği korunmuş olur. SİSTEM ELEMANLARI Söndürücü Sıvı: Düşük PH derecesine sahip, potasyum karbonat bazlı, boşaldığı ortama zarar vermeyen, yağlı ortam yangınlarını çok kısa sürede bastırabilecek ve söndürebilecek nitelikte sıvı kimyasal bir çözelti olmalı. Boşalan söndürücü yağ yangınının üzerini köpük tabakası oluşturarak bir yangın battaniyesi oluşturacak ve çok kısa bir süre içerisinde yangını söndürecek. SERKAN CEYLAN Norm Teknik A.Ş. / Satış ve Mühendislik Departmanı Ekip Lideri DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ TEKNİK

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=