Yangın ve Güvenlik Dergisi 172. Sayı (Ocak-Şubat 2015)
<$1*,1 YH *h9(1/ø. 6$<, 67 <$1*,1 0$.$/( Kat × Yak × tlarda Otomatik Kapama Yoktur Ticari mutfaklarda kullan × lan yang × n sön- dürme sistemlerinde pi ü irmede kullan × lan yak × t × n enerjisini kesen içten kilitleme mekanizmal × gaz valfleri veya devre k × r × c × ü alterler kullan × lmaktad × r, ancak bugün kat × yak × t kayna ù × n × kapatmak için söndürmekten ba ü ka bir çare yoktur. Yang × n × Söndürme Zaman × Birçok klasik yang × n söndürme sistemi bir veya birden fazla tüpten s × v × bast × r × c × etmen maddeyi püskürterek çal × ü mak- tad × r. Kullan × lan etmenin miktar × ve püs- kürtme zaman × s × n × rl × d × r. Püskürtme süresi aral × ù × 45-60 saniye aras × ndad × r. Modern elektronik olarak çal × ü an su ve yüzey aktif söndürme etmenlerini kullanan sistemler- de, suyun miktar × ve so ù utma kabiliyeti, yang × n söndükten sonra mekana a ü × r × su dolmas × n × önlemek için fabrikasyon olarak 15-30 dakika aras × nda ayarlanmalar × na ra ù men, teorik olarak s × n × rs × zd × r. dü ü ürmede son derece etkilidir, zira suyu buharla ü t × rmak için gereken enerji hemen hemen di ù er herhangi malzemeye göre yüksektir. Bu özellik, özellikle kat × yak × tla yemek pi ü irme cihazlar × için önemlidir zira kat × yak × t tamamen sönene kadar yanmaya ve × s × ç × karmaya devam eder. Su sisi ayr × bir yang × n söndürme fonksiyonu da yapar, ü öyle ki: su damlac × klar × yang × ndan ç × kan × s × y × emip buhar hale geldiklerinden, meydana gelen su buhar × hacmi gönderilen suyun s × v × olarak hacminden 1000 kat daha büyüktür. Suyun buhar haldeki hacminde mey- dana gelen bu büyük art × ü yang × n × n etraf × ndaki hava oksijenin yerini alarak ilave yang × n × söndürme etkisi yapar. Ya ù ve kreozot kapl × yüzeylerde toplanan su damlac × klar × süratle aktif yanmay × söndürecek ü ekilde yüzey s × cakl × klar × n × 100°C ile s × n × rlayacakt × r. Su sisinin mey- dana getirdi ù i bu yüzey × slatma özelli ù i ilave edilen yüzey aktif madde ile daha da artar. Is × battaniyesi etkisi, oksijenin yerini almas × ve yüzey so ù utma su ve yüzey aktif maddenin püskürtüldü ù ü her yerde, cihazlar × n üstünde, egzoz davlumbazlar × nda, egzoz filtrelerinde, davlumbaz bo ü luklar × nda ve egzoz kanallar × nda meydana gelir. x Geli ü mi ü alg × lama : Kat × yak × t kullana- rak pi ü irme i ü lemleri için, geli ü mi ü tekno- loji ürünü yang × n söndürme sistemleri içinde her fan giri ü k × sm × nda kanallar × n yüksek yerlerine yerle ü tirilen ilave elektronik s × cakl × k sensörleri bulunur. ú lave edilen bu sensörler klasik yang × n söndürme sistemi detektörlerinin üze- rinde kanallarda ba ü layan ve yay × lan yang × nlar × alg × lar. Elektronik yang × n sensörlerindeki yeni geli ü me, yüksek Kombine bir yang × n söndürme ve davlum- baz y × kama sistemi için manifold borular ve nozullar × s × cakl × ù × ve yüksek s × cakl × k yükselmesi oran × n × alg × layan çifte kabiliyettir. Bunlar × n her ikisi de yang × n söndürme sistemini aktif hale getirecektir. x Onayl × egzoz kanallar × : Fabrikasyon olarak yap × lan onayl × egzoz kanalla- r × n × n kullan × lmas × kat × yak × t kullan × lan pi ü irme tesisleri için önerilmektedir. Emniyet ve i ü levsellik olarak yüksek standartlara göre tasarlanm × ü bir mut- fak havaland × rma sistemi daima onayl × fabrikasyon elemanlar içerir, bunlar: egzoz davlumbazlar × , ya ù filtreleri ve egzoz fanlar × d × r. Burada sistemin “ha- valand × rma yolunu” tamamlamak için onayl × egzoz kanallar × n × ve di ù er onayl × tamamlay × c × malzemeleri de belirtmek uygun olacakt × r. x Davlumbaz ve kanal temizli ù i: Ya ù lar × ortadan kald × rmak için yap × lan özel egzoz sistemi temizli ù i kreozot birikintilerini ortadan kald × rmak için yeterli olmayabilir. Mal sahipleri ve davlumbaz temizleyicileri kat × yak × t kullanarak yap × lan pi ü irmeden kaynak- lanan yang × n tehlikesinin azalt × lmas × için çok daha s × k ve etkin temizlik ya- p × lmas × na ihtiyaç oldu ù unun önemini anlamal × d × r. x Yan × c × maddelere olan yak × nl × k: Ticari ve endüstriyel mutfak yang × nlar × üzeri- ne yap × lan ara ü t × rmalar s × kl × kla yan × c × in ü aat malzemelerine olan yak × nl × kla ilgili kural ve standartlar × n gerektirdi ù i ü artlara uyulmad × ù × n × göstermektedir. Bu ü artlara kesin bir ü ekilde uyulmas × tüm ticari ve endüstriyel mutfak tesisleri için gereklidir, hatta bu ü artlar kat × yak × t kullanan mutfaklar ve ya ù a ilave ola- rak yüksek yan × c × özelli ù i olan kreozot tehlikesinin yüksek oldu ù u yerler için daha da gereklidir. Öneriler x Su ve yüzey etmen madde esasl × yang × n söndürme sistemleri: Modern yang × n söndürme sistemleri su zerre- ciklerinden olu ü an kalkan ü eklinde bir su sisi üretir. Bu, 100°C’de veya alt × nda etkin olarak görev yapan ve süratle yang × n × n yay × lmas × n × engelleyen bir × s × battaniyesi olu ü turur. Su sisi bir yan- g × n durumunda yang × n × n s × cakl × ù × n ×
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=