Yangın ve Güvenlik Dergisi 172. Sayı (Ocak-Şubat 2015)

<$1*,1 YH *h9(1/ø. 6$<, 64 <$1*,1 0$.$/( Doug HORTON, D. J. HORTON and Associates, Inc Kaynak: www.csemag.com Kat × Yak × t Kullanan Ticari Mutfaklarda Yang × n Tehlikesi Ticari mutfaklarda kullan × lan egzoz sistemlerinde a ù × r kat × ya ù yemek ya ù lar × ile yan × c × bir yak × t olu ü turacak ü ekilde birle ü ir ve klasik yang × n söndürme sistemi alg × lay × c × lar × n × n üzerindeki kanallarda ç × kabilecek yang × nlar için oldukça büyük tehlikeye neden olur. Ö ù renim Hedefleri x Kreozot birikintilerinin özellikleri ve bu birikin- tilerle ilgili ticari mutfaklar × n egzoz davlum- bazlar × ve kanallar × ndaki yang × n tehlikesinin anla ü × lmas × . x Kreozot ve ya ù yang × nlar × yla ilgili konular × n alg × lanmas × ve yang × nlar × n bast × r × lmas × ndaki benzerliklerin tan × mlanmas × . x Daha iyi yang × n alg × lamas × ve yeni teknoloji- ler kullan × larak bast × r × lmas × , geli ü mi ü cihazlar, yang × n söndürücü ve önleyici cihazlar × n yürürlükteki kurallar ve standartlarla uyumu hakk × nda önerilerin bilinmesi ve kullan × c × /mal sahibi uygulamalar × . Yürürlükteki kurallar ve standartlar × n Tip I davlum- baz × , duman ve ya ù ç × kartan pi ü irme i ü lemleri için otomatik yang × n söndürme sistemlerini belirt- melerine ra ù men, son yang × n raporlar × kat × yak × t -genellikle odun- kullanan mutfaklardan gelen yang × n tehlikelerinin genel olarak ticari mutfak tasar × mc × lar × , mühendisleri ve kullan × c × lar × nca tam olarak anla ü × lmad × ù × n × i ü aret etmektedir. Burada elde edilen önemli bir bulgu kat × yak × t kullanarak yap × lan pi ü irmenin genellikle egzoz sistemlerinde yan × c × kreozot birikmesine neden oldu ù u ve klasik yang × n söndürme sistemlerinin baz × durumlarda kreozot birikiminden kaynak- lanan yang × nlar × söndürmedi ù idir. Kat × yak × t kullanarak yemek pi ü irme restoranlarda giderek artan bir ü ekilde kullan × ld × ù × ndan bununla ilgili yang × n riskleri de artmaktad × r. Özenli bir tasar × m, daha sa ù lambir konstrüksiyon, kural ve standart- lara tam uyum, en geli ü mi ü yang × n söndürme sistemleri ve di ù er koruyucu önlemleri gerektirir. Ticari mutfaklarda hayvansal ya ù lar × n yak × t olarak rolü gayet iyi bilinmektedir. Kat × yak × t olarak odun ate ü inde pi ü irme, davlumbaz ve egzoz kanallar × nda ilave yak × t olarak kre- ozot birikimlerinin toplanmas × na neden olur. Kreozot odun yakan ü öminelerin üzerinde yer alan, konut bacalar × nda yang × na neden olma tehlikesiyle tan × nmaktad × r ve bu ayn × zamanda restoran yang × nlar × n × n da giderek artan bir nedenidir. Peki, Kreozot Nedir? Online kaynak “InspectAPedia”ya göre kreo- zot; siyah, ya ù l × a ù aç katran × yo ù u ü u ù udur. Bu yo ù u ü uk odun yak × lmas × durumunda bacalar × n içinde ve at × k gaz yollar × nda meydana gelir. Kerozot katran × bacan × n içine buhar olarak ta ü × n × r fakat, bu kreozot katran × buhar × duman bacan × n üst k × s × mlar × na ve d × ü ar × ç × kan at × k gaz yoluna do ù ru ta ü × nd × kça bacan × n so ù uk k × s × m- lar × nda yo ù unla ü × r. Kreozot birikintileri so ù udukça parlak siyah bir yüzey katman × olacak ü ekilde sertle ü irler ve özellikle e ù er kreozot birikintileri uzun süre te- mizlenmeden kalm × ü larsa ç × kart × lmalar × zorla ü × r. Kreozot baca yüzeylerinde yerinden ç × kart × lana kadar kalacak ve birikmeye devam edecektir. Bir kez tutu ü ursa, kreozot birikintileri çok yüksek s × cakl × kta yanarlar. S × cakl × ù × n büyüklü ù ü yan- Kat × yak × tla pi ü irme yapan bir restoranda gaz alevinin görüntüsü.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=